Ga naar de inhoud
Zware pijnstillers

Van gebroken arm naar medicijnverslaafd: Laura (29) kickte af van oxycodon

Beeld © RTL Nieuws

Na een gebroken arm kreeg Laura de pijnstiller oxycodon, maar vervolgens kwam ze er niet meer van af. "Ik was een jaar lang verslaafd en het duurde twee maanden om af te kicken."

In juli vorig jaar spraken we met Laura. Toen kwamen nieuwe cijfers naar buiten over het aantal mensen dat zware pijnstillers gebruikt. Veel mensen raken er ook aan verslaafd.

Verslavende
Lees ook:
Verslavende pijnstillers aangepakt: niet zomaar herhaalrecept

Laura vertelde dat ze zich 'echt een junk voelde'. "Als ik had geweten dat het zo erg was en zo heftig en intens, dan had ik het nooit aangeraakt. Ik werd versuft en depressief, daardoor lag ik de hele dag in bed. Toen merkte ik dat ik verslaafd was." 

Laura was verslaafd aan 'de nieuwe heroïne'

01:40
Laura kreeg oxycodon voor een gebroken arm en kon er niet meer mee stoppen. Inmiddels is ze afgekickt.

Het was een hele strijd om er weer vanaf te komen, zegt ze. "Ik moest echt afkicken. Het was heel erg. Ik had zware botpijn in mijn benen, was aan het zweten, duizelig, aan het trillen en had paniekaanvallen."

Niet meer verslaafd

Via een verslavingsarts van de GGZ kreeg ze een middel om af te kicken via een afbouwschema. Dat duurde allemaal twee maanden. "Het gaat nu heel goed. Ik heb nergens meer last van en ben niet meer verslaafd. Ik ben weer helder in mijn hoofd en weer meer dingen aan het ondernemen."

Minister Bruins van Medische Zorg kondigde vandaag maatregelen aan om de toename van het pijnstillergebruik te stoppen. Hij wil dat er niet zomaar meer herhaalrecepten worden afgegeven en er aandacht komt voor andere middelen. "Ik ben heel blij met de maatregelen van de minister", zegt Laura.