Van onze partner Nederlandse Zuivel Organisatie

De moderne boer gaat voor optimaal koecomfort

23 januari 2019 12:01 Aangepast: 23 januari 2019 19:35

Om aan de stijgende verwachtingen van de consument te voldoen als het om milieu en dierenwelzijn gaat, moet de boer flink aan de bak. Presentatrice Miriam van 't Veer laat zich in de docu De Wondere Wereld van de Zuivel rondleiden op een hypermoderne boerderij.

Maar liefst 16.500 melkveehouders telt Nederland en Anton Stokman is er een van. Miriam van 't Veer bezoekt zijn duurzame melkveebedrijf waar hij uitlegt hoe je als duurzame boer soms te maken krijgt met tegengestelde belangen. 

Milieuregels vereisen bijvoorbeeld zo veel mogelijk gesloten stallen. Terwijl het koeienwelzijn juist vraagt om meer openheid en de mogelijkheid tot weidegang. Stokman zegt dat de uitdaging voor de boer is om dit soort botsende belangen in elkaar te passen. Het helpt volgens hem dat Nederland tot de internationale top behoort, waardoor hier veel onderzoek wordt gedaan en veel kennis beschikbaar is.

Melkmoment

Hoewel nog veel elementen van het boerenbedrijf hetzelfde zijn als vroeger, verandert er ook veel.  Stokman kijkt tegenwoordig even vaak naar zijn dieren als naar zijn smartphone. Door zijn veestapel uit te rusten met datasensoren, kan hij met een app per koe inzien hoe het met diens gezondheid, uitstoot en melkproductie staat. 

In de stallen van Stokman schuifelen bijvoorbeeld robots rond die mest verwijderen en het voer aanduwen. Koeien kunnen, wanneer ze willen, in de stal van Stokman zelf naar de melkrobot lopen om gemolken te worden. Dit soort innovaties creëert een ongeëvenaarde vrijheid voor de dieren. Doordat koeien zelf hun melkmoment kunnen bepalen, hebben ze meer gelegenheid om de wei in te gaan wanneer hen dat het beste uitkomt. Volgens Stokman is dat maar beter ook: elke koe is verschillend en heeft individuele behoeftes.

Luxe ligmatrassen

De volgende generatie Stokman staat te trappelen om het roer over te nemen. Zoon Arjan Stokman gebruikt data en apps om het gedrag van de koeien in de stal te monitoren. Zodra een koe afwijkend gedrag vertoont, wordt dit zichtbaar in een van zijn apps. Hierdoor weet Arjan veel sneller dat deze koe tochtig is en geïnsemineerd kan worden.

De jonge boer ziet een toekomst van mogelijkheden voor zich. Hij verwacht dat het boerenbedrijf dat hij erft nog duurzamer wordt, slimmer met energie omspringt en zelfs biogas gaat produceren. De koe blijft ook in de toekomst profiteren van allerhande innovaties; met luxe ligmatrassen en lichten in de stal die aangaan zodra het buiten begint te schemeren. Stokman: "We gaan efficiënter werken. En nóg beter op de koeien passen." Zijn vader vult aan: "Want de zorg voor de koeien, dat blijft."  

Benieuwd hoe het verkrijgen van de koeiendata er precies uitziet? Bekijk het fragment hieronder. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore