Oproep aan ouderen

'Denk eerder na of je wel gereanimeerd wilt worden'

23 januari 2019 03:24 Aangepast: 23 januari 2019 12:18
Beeld © ANP

'Wilt u gereanimeerd worden?' Die vraag krijgen veel patiënten op de eerste hulp. Maar ze kunnen er op dat moment niet goed over nadenken en geen goede keuze maken. Ouderenbond ANBO en de Patiëntenfederatie roepen op om er eerder over na te denken.

Ze doen hun oproep in het AD. Wie een risicovolle behandeling moet ondergaan, krijgt in het ziekenhuis de vraag of hij of zij gereanimeerd wil worden wanneer het misgaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester redt leven man: 'Iedereen moet leren reanimeren'

Hoogleraar intensive care Diederik van Dijk zegt in de krant dat patiënten door de spanning of tijdsdruk geen goede keuze kunnen maken. Hij sprak patiënten van wie achteraf bleek dat ze niet gereanimeerd hadden willen worden.

Omdat het vaak om kwetsbare ouderen gaat, roepen de ANBO en Patiëntenfederatie op om het gesprek over reanimatie eerder te voeren. Dat gesprek zou ook beter in de polikliniek of bij de huisarts kunnen plaatsvinden.

Reanimatie vaak niet succesvol

"Denk erover na als je merkt: ik ga achteruit. Zodra je aan zaken denkt als: wie moet mijn financiën doen als ik dat zelf niet meer kan?, is het tijd om over je levenseinde na te denken", zegt de Patiëntenfederatie.

Van Dijk zegt in het AD dat mensen te rooskleurig over reanimatie denken. "Mensen moeten zich realiseren dat reanimatie vaak niet succesvol is", zegt hij. "Op televisie wel, in het echt niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore