Slapeloosheid

Onderzoekers ontdekken vijf typen slapelozen

09 januari 2019 16:24 Aangepast: 09 januari 2019 16:50
Archieffoto.

Er zijn vijf groepen mensen te onderscheiden die last hebben van slapeloosheid, ontdekten Nederlandse onderzoekers. Heb je last van slapeloosheid? Dan kun je nu kijken tot welk 'menstype' je behoort.

Slaapproblemen, veel mensen hebben er last van. Een op de tien mensen slaapt chronisch slecht. En dat heeft zijn weerslag op je gezondheid. Het wordt dus tijd om die grote groep 'slapelozen' te helpen.

Menstypen

Onderzoek van het Nederlands Herseninstituut levert nu interessante nieuwe inzichten op. Het instituut verdeelde mensen die last hebben van slapeloosheid in zogenaamde menstypen. Is iemand emotioneel vlak, of juist heel gevoelig en lang van slag?

Eerder onderzoek naar typen slapeloosheid leverde nooit iets op, meldt het instituut. Dat komt omdat het onderzoek zich op verschillen in slaapproblemen richtte. Er werd dan bijvoorbeeld onderzocht of iemand moeite had met inslapen, of juist te vroeg wakker werd. 

Vragenlijst

Dit keer pakte het instituut het anders aan. Onderzoekers lieten duizenden slechte slapers op internet tientallen vragenlijsten invullen. Die vragen gingen over 'karaktereigenschappen die sterk verankerd zijn in de structuur van de hersenen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevolgen van slapeloosheid ernstig onderschat

Er bleken vijf 'heel verschillende profielen van combinaties van karaktereigenschappen' te zijn. De ontdekking is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Psychiatry.

Dit zijn ze:

Type 1 Deze slechte slapers scoren hoog op veel lastige aspecten als neuroticisme, ofwel emotionele instabiliteit. Ook zijn deze mensen vaak somber, kunnen ze zich hyper voelen en zijn soms lang van slag.

Type 2 Deze slechte slapers hebben beduidend minder last van de problemen waar de mensen uit de groep van type 1 last van hebben. Bij type 2 zijn de mensen vooral heel gevoelig voor een beloning.

Type 3 Deze groep is juist ongevoelig voor een beloning. Emotioneel zijn ze 'nogal vlak'.

Type 4 In de eigenschappen van deze personen is eigenlijk niet veel opvallends te zien. Die lijken het meest op goede slapers. De slechte slapers uit deze categorie hebben vooral last van slapeloosheid als er iets belangrijks gebeurt.

Type 5 Ook in deze groep geen opvallende zaken in vergelijking tot normale slapers. Deze groep heeft last van slapeloosheid, maar niet omdat er iets belangrijks gebeurt. Zij zijn daar 'opvallend ongevoelig' voor.

Nu deze groepen onderscheiden kunnen worden, hopen de onderzoekers sneller oorzaken te kunnen vinden en behandelingen kunnen verbeteren. Misschien kunnen de patiënten gerichter worden behandeld.

`