Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Gezondheid

Minder stress volgend jaar? 'Sporten helpt echt'

20 december 2018 16:36 Aangepast: 20 december 2018 16:39
Beeld © Getty

Veel stress leidt tot een vroegere dood. Maar sporten kan levensverkortende effect van stress opvangen, toont nieuw onderzoek aan. Nog een reden om volgend jaar echt meer te gaan bewegen. 

Stress: bijna iedereen heeft er weleens last van. Door druk op het werk, verplichtingen thuis of de zorg voor een ziek familielid verdwijnt de aandacht voor je eigen gezondheid makkelijker naar de achtergrond. Maar wie langer wil leven zorgt voor voldoende beweging, juist als je gevoelig bent voor stress. 

Makkelijker slapen

Want sporten is goed tegen de stress, dat was al bekend. Het voelt misschien als een moetje, na een lange dag, maar het helpt echt. Stresscoach Ruud Meulenberg somt een paar voordelen op: je lichaam produceert meer van de stofjes die je stressgevoel afremmen en door te bewegen wordt je lichaam moe en val je makkelijker in slaap.

Miniatuurvoorbeeld
Werkstress

Een derde werknemers overweegt ontslag om stress door personeelsgebrek

Onderzoek van Canadese en Amerikaanse wetenschappers voegt daaraan toe dat je het levensverkortende effect van stress kunt tegengaan met sporten. In het kort: bewegen = minder stress = langer leven. Hoe dat precies zit leggen we uit in het kader hieronder. 

Bijna 70 mensen met stressklachten werden gedurende 24 weken intensief gevolgd. In dat half jaar sportten de onderzoeksdeelnemers ongeveer drie tot vijf keer per week, met name cardiotraining. Elke work-out duurde minstens veertig minuten. Het resultaat: minder stress en andere lichamelijke klachten. 

Kom van de bank af

Als je gewend bent niet te sporten klinkt dat al best heftig, drie keer in de week veertig minuten sporten. Hoe zorg je dat je toch van de bank af komt? 

"Ik merk vaak dat mensen sporten heel groot maken", zegt coach Meulenberg, die onder meer mensen met stress- en burnoutklachten bijstaat. "Dat je meteen vijf of tien kilometer moet hardlopen met een goede tijd. Maar het kan heel klein zijn: begin eens met vijftig meter hardlopen. En wees dan gewoon trots op jezelf. Die vijftig meter is nog altijd beter dan met een zak chips op de bank zitten."

Volgens de Canadese onderzoeker Eli Puterman veroorzaakt niet-bewegen zo'n 6 tot 10 procent van alle niet-overdraagbare chronische ziekten en speelt inactiviteit een grote rol bij vroegtijdig overlijden. Mensen die onder grote druk staan hebben 60 procent meer kans op hart- en vaatziekten en een vroege dood, citeert Puterman in zijn paper.  

'Sporten kost geen tijd' 

Geen smoesjes meer dus, volgend jaar. "Sporten kost geen tijd, zeg ik altijd", vat Ruud Meulenberg het samen. Het levert juist meer tijd op. "Hoe oud wil je worden?"

Cellen gaan langer mee, jij dus ook

De belangrijkste bevinding van het onderzoek van Eli Puterman (University of British Colombia) en zijn collega's is dat bewegen ertoe leidt dat zogenoemde telomeren langer worden. Telomeren zijn puntjes aan de uiteindes van je chromosomen. Vergelijk het met de lipjes aan een schoenveter: die voorkomen dat je veter gaat rafelen. Dat doen die telomeren ook bij je chromosomen. 

In je lichaam vinden voortdurend celdelingen plaats. Bij iedere deling worden telomeren iets kleiner, totdat ze te klein zijn en de cel sterft. Wie lang wil leven moet veel lange telomeren hebben.

Cardiotraining verlengt telomeren

In het onderzoek van Puterman ging het om mensen die meer dan 10 uur per week intensieve mantelzorg geven, maar de effecten zouden ook gelden bij stress door andere factoren. 

Aan het onderzoek deden 68 mensen mee, voornamelijk vrouwen. De onderzoekers geven aan dat deze testgroep relatief klein is. Bovendien waren ze zelf bereid om mee te doen aan het onderzoek en dus al gemotiveerd om te bewegen. Niettemin werd het team van Puterman werd beloond met de Curt Richter Award. Hun paper is deze week gepubliceerd in Psychoneuroendocrinology, maar kwam deze zomer al online.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van