Heel Holland Bakt

Mediteren met suiker: van bakken word je blij

06 december 2018 08:02 Aangepast: 07 december 2018 10:39
Beeld © iStock

Lekker kliederen in de keuken, een heerlijk ruikend huis en wat lekkers om te trakteren. Bakken, what's not to like? Zondag gaat het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt van start. Aan de titel is niks gelogen: bakkersopleidingen zijn ongekend populair en aan de hoeveelheid bakblogs en -vlogs te zien neemt ook het thuisbakken een vlucht. Kijk maar naar Bojana en Merel!

Bojana Nikodijevic (41) stond al eens in Masterchef en leert in het dagelijks leven aan gezinnen hoe ze makkelijk gezonde maaltijden kunnen plannen. Maar daarnaast heeft ze altijd tijd om ook nog wat lekkers te bakken.

Waar komt je liefde voor het bakken vandaan?

“Ik ben een echte zoetekauw en bij mijn oma in Servië kon ik vroeger al mijn hart ophalen. Het is daar traditie om je naamdag te vieren. Een enorm feest, met soms wel 80 gasten over de vloer. Dan stond mijn oma dus al weken van tevoren te bakken. Dat kon ze fantastisch, ze stond erom bekend. Er was letterlijk een kamer vol met koekjes, het rook er zo waanzinnig lekker. Ik stond als kind voortdurend in de keuken. Mijn moeder had geen geduld voor recepten en experimenteerde maar wat. Dat was ook leerzaam, maar mijn precisie heb ik van mijn oma.”

Wat zijn je bakgewoontes?

“Ik bak om de dag zuurdesembrood. Dat is eigenlijk helemaal niet veel werk: je maakt een deeg, geeft dat tussen de bedrijven door af en toe een beetje aandacht, laat het ’s nachts in de koelkast rijzen en als je het dan ’s ochtends afbakt, ruikt het hele huis lekker en heb je écht goed brood. Verjaardagstaarten bak ik natuurlijk ook zelf, er eentje kopen hoort niet. Mijn kinderen van 8 en 10 helpen mee, ze zijn heel creatief en mogen figuurtjes van marsepein kneden. Of zij ook een taart voor mij bakken? Dat hebben ze een keer geprobeerd en daarna hebben we samen besloten dat voorlopig niet meer te doen.”

Waarom bak je eigenlijk zo graag?

“De geur, de herinnering, een gevoel van geborgenheid. Bakken is huiselijk en gezellig. En je kan het nergens zo lekker krijgen als vers uit je eigen oven, als je baksels nog warm en knapperig zijn. Daarnaast is leuk om precies te weten wat je eet. Die hele hetze tegen suiker laat ik wat bakken betreft aan me voorbijgaan: een cakeje hoort gewoon lekker zoet te zijn en suikervervangers zijn net zo slecht. Gewoon de rest van de dag gezond eten, dan kan zo’n stukje taart echt geen kwaad. Ik eet zelf eigenlijk maar heel weinig van wat ik bak. Het gaat me meer om de bezigheid en het delen natuurlijk. Wat er bij ons overblijft, deel ik uit aan de buren. Bakken brengt mensen samen.”

Wat is je beste tip voor beginnende bakkers?

“Kennis is macht. Koop een goed basis bakboek en lees het ook echt, zodat je snapt welke rol de verschillende elementen in een recept hebben. Wat doet de suiker, het meel, het vet, de vloeistof? Als je dat eenmaal snapt, kan je ook heel makkelijk variëren. Bakken is eigenlijk een exacte wetenschap, het is heel logisch en als je steeds weer hetzelfde doet, krijg je ook steeds hetzelfde resultaat. Dat is heel leuk om mee te spelen!” 

Mislukt er weleens iets?

“Absoluut, dat hoort erbij, zelfs voor professionals. Dan ben je er even niet met je hoofd bij, heb je niet strak genoeg gewogen, of heb je iets te lang geklopt. Maar eigenlijk is bakken helemaal niet moeilijk, iedereen kan wel een basisbeslag of een karamel maken. Het wordt pas uitdagend als je een toetje gaat maken met veel verschillende texturen en een mooie smaakbalans. Dan moet je weten waarmee je werkt. Je kan citroen in een recept niet zomaar vervangen door aardbei, maar bijvoorbeeld wel door sinaasappel. Dat kan je uitvinden door lekker te experimenteren.”

En wat staat er op je bakverlanglijstje?

“Ik wil nog eens een heel grote toren van peperkoek bouwen. Bij Masterchef heb je ook zo’n klassieke challenge met een toren van macarons, maar die heb ik niet hoeven doen. En een groot peperkoekhuis lijkt me ook uitdagender, bijvoorbeeld ook om alles op maat te krijgen; dan moet je precies weten hoe die deur of dat dak straks uit de oven komt. Ooit gaat het ervan komen!”  

Een favoriet recept van Bojana: Financiers

Het leuke van dit recept is dat het heel snel klaar is en dat je met hele simpele ingrediënten toch een heel bijzondere smaak krijgt, door de bakboter in het recept net iets anders te verwerken dan gebruikelijk.

Ingrediënten
150 gr boter
- 50 gr bloem
- 180 gr poedersuiker
- 120 gr amandelmeel
- 4 eiwitten
- snufje zout
 
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 200 of 220 °C, afhankelijk van het type vormpje dat je gebruikt (zie hieronder).
  2. Smelt de boter op middel zacht vuur en laat de boter ongeveer 10 minuten koken om 'beurré noisette' te maken. Het is klaar als er gouden-bruine korreltjes op de bodem van de pan ontstaan en de boter nootachtig begint te ruiken - vandaar de naam 'noisette', dat betekent 'hazelnoot' in het Frans. Laat de boter afkoelen tot ca. 40-50 °C.
  3. Meng in een aparte kom het amandelmeel, de bloem en de poedersuiker en een snuf zout.
  4. Voeg de eiwitten toe en meng alles goed door elkaar met een garde.
  5. Giet de gesmolten boter bij de massa en roer alles goed door elkaar met een garde tot een glanzend beslag ontstaat.
  6. Giet het beslag in ingevette financier vormpjes, of gebruik mini cupcake papiertjes.
  7. Bak de Financiers af, totdat ze goudbruin zijn.
Baktijden indicatie:
  • Financier vormpjes: oven 220 °C baktijd ca. 10 min
  • Mini cupcake vormpjes: oven 200 °C baktijd ca. 10 min

Merel van Rodijnen (27) werkt op een laboratorium, maar haalt dagelijks plezier en troost uit het bakken van allerlei lekkers. En daarmee maakt ze ook heel veel anderen blij!

Waar komt je liefde voor het bakken vandaan?

“Ik mocht als klein meisje mijn moeder altijd al helpen. Het deeg kneden en de pollepels aflikken, zeg maar. En eigenlijk is het daarna een levenslange hobby geworden. Dan ging ik op YouTube uitzoeken hoe je fondantrozen maakt enzo. Als puber was de liefde even wat minder, maar toen ik een paar jaar geleden een beetje in de put zat, heeft het bakken me daar echt uit geholpen.”

Waarom bak je dan zo graag?

“Voor mij is het een soort meditatie, ik kom helemaal tot rust. Het is veel beter dan yoga. Je hoofd raakt leeg: de problemen op je werk of die stapel was die er nog ligt, bestaan even niet meer. En je bent gewoon bezig met iets wat leuk is en wat lekkers oplevert. Dat is zó belangrijk.”  

Wat zijn je bakgewoontes?

“Die heb ik eigenlijk niet. Soms ga ik aan de slag met een ingewikkeld recept, dan vind ik weer een nieuw ingrediënt waar ik een beetje uit de losse pols mee ga experimenteren. Laatst kwam ik bijvoorbeeld in de winkel vijgen tegen, daar heb ik dan een hele leuke middag mee. Chocolade blijft wel mijn favoriet. Ik hou van machtige combinaties: chocola met pindakaas of oreokoekjes bijvoorbeeld. Gezond hoeft het niet te zijn, dat kan de rest van de dag nog.

Wel bak ik tegenwoordig alles helemaal veganistisch. Toen ik besloot veganist te worden, dacht ik aanvankelijk dat ik dan ook nooit meer zo lekker zou kunnen bakken. Maar het bleek me juist een enorme bakgroeispurt te geven! Zo’n strak kader dwingt je om creatief te zijn en er bleek juist ontzettend veel mogelijk. Dat veel andere mensen het ook lekker vinden, is een mooie bevestiging. Ik krijg tegenwoordig bestellingen voor vegan bruidstaarten van mensen die ik helemaal niet ken!”

Mislukt er weleens iets?

“Ja, dat gebeurt zeker. Dan zit ik niet goed op te letten, of ga ik lopen stressen. Rust is een essentieel ingrediënt in ieder baksel. Dat zie je toch ook terug in al die bak- en kookprogramma’s? Als ze gaan lopen stressen, gaat het mis. Dat maakt het ook zo meditatief natuurlijk.”

Wat is je beste tip voor beginnende bakkers?

“Ga het gewoon doen. Je kan eigenlijk niets fout doen, want ook als het niet helemaal uitpakt zoals je had gedacht, heb je nog steeds een leuke tijd gehad met het maken.”

En wat staat er op je bakverlanglijstje?

“Met stip bovenaan: een Bossche Bol, maar dan veganistisch. Ik weet niet helemaal zeker of het mogelijk is, want er gaan zo veel eieren in dat recept. Als ik het niet uitgevonden krijg, hoop ik dat iemand anders het wel lukt, zodat ik het in ieder geval weer eens kan eten.”  

Wat vind je het allerleukste om te maken?

“Bruidstaarten maken is geweldig. Het overleg met het bruidspaar, het voorproeven, het afstemmen op het thema en de locatie: ik vind alles leuk eraan. De afgelopen keer maakte ik een ‘naked cake’, dat is nu echt een trend: een taart met zó een dun laagje botercrème dat je de cake er nog doorheen ziet, of zelfs helemaal geen botercrème. Het bruidspaar had vanille en sinaasappel als smaken gekozen en ik had er allemaal mooie bloemen op gemaakt. Een groot succes!”

Een favoriet recept van Merel: vegan Kladdaka

Een deel van de lol bij het bakken is dat je zo lekker kan kliederen - en laat Kladdaka in het Zweeds nou precies dát betekenen. Dit recept bewijst dat je voor een heerlijke fudgy chocoladetaart echt geen eieren of room nodig hebt.

Ingrediënten

- 200 g suiker
- 1/4 tl zout
- 30 g cacaopoeder
- 160 g bloem
- 100 g vegan boter
- 100 g pure vegan chocolade
- 120 ml plantaardige melk (amandelmelk of havermelk bijvoorbeeld)
- 120 ml kokoscreme of een andere plantaardige room zoals sojaroom
- 1 tl vanille aroma
- poedersuiker

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een 18 cm springvorm in met vegan boter of plantaardige olie en bestuif de vorm met bloem.

2. Meng de suiker, cacaopoeder, zout en bloem in een grote kom en zet apart.

3. Smelt de boter in een pannetje en de pure chocolade au bain marie of in de magnetron.

4. Meng de gesmolten chocolade, boter en de overige ingrediënten met de droge ingrediënten met een garde tot een glad beslag zonder klontjes.

5. Stort het beslag in de springvorm en bak 25 a 30 minuten in de voorverwarmde oven. Je zult misschien denken dat de taart nog helemaal niet gaar is als de tijd voorbij is, maar dit hoort zo. 

6.Laat de taart helemaal afkoelen voordat je 'm uit de springvorm haalt. Bewaar de vegan kladdkaka in de koelkast en haal 'm ongeveer 20 minuten voor serveren uit de koelkast zodat ie weer een beetje zacht kan worden. Bestuif met poedersuiker en serveer optioneel met aardbeien of rood fruit. 

 

`