Meisjes geboren

Wetenschapper claimt geboorte genetisch gemanipuleerde baby's, China wil onderzoek

27 november 2018 09:35 Aangepast: 27 november 2018 10:11
Hoogleraar He Jiankui, betrokken bij de genetische modificatie van twee kinderen. Beeld © YouTube /

De Chinese wetenschapper He Jiankui claimt verantwoordelijk te zijn voor de geboorte van de eerste genetisch gemanipuleerde baby's ter wereld. China heeft 'onmiddellijk onderzoek' ingesteld, blijkt uit een verklaring van de Nationale Gezondheidsraad.

De regering gaat kijken of de zaak wettelijk deugt. Wetenschapper He Jiankui beweert dat het DNA van twee meisjes zo is aangepast dat ze geen aids kunnen krijgen. 

Meer dan honderd Chinese wetenschappers hebben een open brief ondertekend waarin ze de actie van hun collega veroordelen. " Directe experimenten op mensen kunnen alleen maar als waanzinnig worden omschreven", staat in de brief. De experimenten zijn een 'zware klap voor de wereldwijde reputatie van de Chinese wetenschap'.

Volgens Chinese media heten de meisjes Lulu en Nana. Ze werden een paar weken geleden geboren, 'huilend en net zo gezond als elke andere baby'. 

Hiv

Volgens hoogleraar He hadden hun vaders hiv en deden ze daarom mee aan de medische proef. Collegawetenschappers reageren sceptisch op het nieuws. Ze zijn bang dat genmodificatie kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals kanker.

He Jiankui vreest daar niet voor, zegt hij in een vlog. Al zijn de resultaten van zijn onderzoek nog niet gepubliceerd. Anderen kunnen daardoor niet controleren of wat hij zegt ook daadwerkelijk klopt.

De staatskrant China Daily meldde dat de wetenschapper geen toestemming had voor zijn experimenten in de zuidelijke Chinese stad Shenzhen.

Genmodificatie in Nederland verboden

In Nederland is genmodificatie bij mensen verboden. De technologie is daarvoor nog te experimenteel.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore