Waarschuwing

'Test jonge kinderen op stress, dat voorkomt ellende'

15 november 2018 03:40 Aangepast: 15 november 2018 04:19
Kinderleidster met een kindje op een kinderdagverblijf (archieffoto). Beeld © ANP

Kinderen die op jonge leeftijd kampen met stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten. Daarom zouden kinderen van 1 en 2 jaar al getest moeten worden op stress, zegt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Het NCJ slaat vandaag groot alarm in het Algemeen Dagblad. "We leven op een tijdbom", waarschuwt het kenniscentrum voor de jeugdgezondheidszorg in Nederland.

"Het probleem is veel groter dan we dachten", zegt NCJ-adviseur Frans Pijpers. "Chronische stress in cruciale fases van het jonge leven werkt door tot op volwassen leeftijd."

Of kinderen van 1 à 2 last hebben van stress, is bijvoorbeeld te meten via het haar. "Je kunt cortisol meten, een stresshormoon. Dat zouden we bij kleine kinderen moeten gaan doen, naast het meten van de lengte en het gewicht", zegt Pijpers tegen de krant. Door al op jonge leeftijd te meten, kan vroeg worden ingegrepen, zo is het idee. 

Burn-out en depressie

Kinderen die op jonge leeftijd last hebben van chronische stress ontwikkelen een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, burn-out en depressie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore