Vitamine van de week

K: van levensbelang voor pasgeboren baby’s

06 november 2018 11:27 Aangepast: 09 november 2018 12:09
Beeld © iStock

We krijgen het letterlijk met de paplepel ingegoten: zorg dat je je vitamientjes binnenkrijgt. Maar waar zijn ze nou precies allemaal goed voor? Deze week: Vitamine K.

Waar is het goed voor?

Vitamine K, alias fylochinon, zorgt voor een goede bloedstolling. Ook zijn er volgens het Voedingscentrum steeds meer aanwijzingen dat K een rol speelt bij de aanmaak van botten.

Waar zit het in?

Vitamine K vind je onder meer in groene bladgroenten, andere groenten, fruit, melkproducten, vlees, eieren en granen.

Hoeveel heb je ervan nodig?

Voor volwassenen vanaf 18 jaar is de aanbevolen hoeveelheid vitamine K 70 microgram per dag.

Wat gebeurt er als je er te weinig van binnen krijgt?

Dat is vooral bij pasgeboren baby’tjes aan de orde – die hebben altijd een tekort. Dat komt omdat vitamine K tijdens de zwangerschap niet via de placenta bij het ongeboren kind kan komen, waardoor het nog geen voorraad kan opslaan. Bovendien heeft het kindje nog te weinig darmbacteriën om zelf voldoende vitamine K aan te maken. Om ernstige (hersen)bloedingen te voorkomen, krijgen baby’s na de geboorte daarom altijd extra vitamine K.

Ook naast borstvoeding hebben baby’s de eerste 12 weken nog 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig. Bij volwassenen komt een tekort nauwelijks voor. Alleen als je langdurig antibiotica gebruikt, moet je uitkijken. De medicijnen kunnen darmbacteriën vernietigen die vitamine K aanmaken en dan ligt een tekort op de loer. Een vertraagde bloedstolling is een mogelijk gevolg.

En te veel?

Dat komt in de praktijk niet voor en zou geen schadelijke effecten moeten opleveren. Maar gebruik je bloedverdunners of antistollingsmiddelen, dan kun je voor de zekerheid beter geen vitamine K-pillen slikken met meer dan 100 microgram vitamine K. Dat zou de werking van de medicijnen kunnen verminderen.

Anders nog iets?

Vitamine K bestaat eigenlijk uit twee vitamines: K1 en K2. K1 zit in eten en drinken. K2, of menachinon, wordt aangemaakt door bacteriën in de dikke darm. Ze werken precies hetzelfde.

`