Ga naar de inhoud
Grote verschillen

Consumentenbond: uitkomst oogmetingen heel wisselend

Beeld © ANP

Oogmetingen bij opticiens leveren sterk verschillende uitkomsten op, zo blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Voor het onderzoek stuurde de bond twintig proefpersonen op pad voor oogmetingen bij bekende landelijke opticiens en naar zelfstandige opticiens. Ook twee optometristen van Hogeschool Utrecht deden aan de proef mee.

Grote verschillen

De verschillen tussen de metingen bleken groot. Bij elke keten is er wel een oogmeting die sterk afwijkt van de overige metingen bij dezelfde proefpersoon, aldus de Consumentenbond.

Opticienketen Score Oogmeting (telt voor 70%) Klantervaring (30%)
Specsavers 7,7 7,2 8,8
Eye Wish 7,6 7,1 8,9
Pearle 7,3 6,9 8,1
Hans Anders 6,9 6,6 7,6
Eyelove 6,0 6,2 5,5

Bron: Consumentenbond

Branchevereniging
Lees ook:
Branchevereniging opticiens: 'Grote zorgen over de kwaliteit van oogmetingen'

Uit de proef bleek dat consumenten de grootste kans hebben op een goede oogmeting bij Specsavers en Eye Wish. Deze ketens lieten het minst vaak een meting zien die afweek van de overige metingen. Eyelove kwam het vaakst tot een afwijkende oogmeting.

Geen exacte wetenschap

Volgens de Consumentenbond is een oogmeting geen exacte wetenschap, maar kan deze beïnvloed worden door het tijdstip van de dag of een verkoudheid. De bond adviseert consumenten die ontevreden zijn over hun nieuwe bril, terug te gaan naar de winkel. De meeste opticienketens beloven dan een andere bril of geld terug te geven.

Doe
Lees ook:
Doe je een oogmeting in de toekomst online? 'Alleen met een standaard oogafwijking'
Bron: RTL Nieuws