Prothese

Een kunstborst met gevoel: 'Dit is heel belangrijk voor vrouwen'

20 oktober 2018 07:01 Aangepast: 20 oktober 2018 07:34
Irma Bruggeman onderging een borstamputatie. Beeld © Privéfoto

Artsen van het Maastricht UMC zijn erin geslaagd vrouwelijke borstkankerpatiënten gevoel terug te geven in hun kunstborst. Irma Bruggeman (49) weet als geen ander hoe het is om protheses te hebben. "Alsof je borsten ineens geen deel meer uitmaken van je lijf."

Zeven jaar. Zo lang zat er tussen het idee van een borstamputatie en de daadwerkelijke operatie. "Zo'n besluit is heftig, dat maak je niet zomaar, de drempel is hoog", vertelt Irma (49).

"Maar mijn oma is aan borstkanker overleden, net als al haar zus. De kans dat ik die ziekte zou krijgen, was te groot. Door de amputatie heb ik zo veel meer kans op een langer leven."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het kan: gevoel terug in kunstborst na borstkanker

Een beetje plastisch

Op de plek waar ooit haar eigen borsten zaten, zitten nu twee protheses, nu nog zonder tepel. "Het ziet er een beetje plastisch uit", vertelt ze heel eerlijk. "In bed houd ik op dit moment het liefst een bh of een mooi hemdje aan."

Ook hebben haar borsten bijna geen gevoel. "Vroeger had ik overgevoelige borsten, dat is ook niet fijn, maar niets meer voelen... Dat is heel gek. Alsof je borsten geen onderdeel meer zijn van je lijf." Ze vergelijkt het met een verdoving bij de tandarts. "Als je dan met je vinger je mond of wang aanraakt, voelt het ook heel gek. Dat heb ik ook ervaren met mijn borsten. Heel vervreemdend. Pas na twee jaar werd dit minder."

Zenuw uit de buik

Artsen van het Maastricht UMC zijn erin geslaagd om vrouwelijke borstkankerpatiënten gevoel terug te geven in hun kunstmatige borst(en). Dat meldt De Telegraaf. De krant schrijft dat bij ongeveer 5500 vrouwen per jaar in Nederland amputatie plaatsvindt van een of beide borsten. Als een kunstmatige borst teruggeplaatst wordt, betekent dit niet dat ook het gevoel terugkomt.

Maar dit blijkt nu dus wel mogelijk, namelijk door een zenuw uit de buik van de vrouw aan te sluiten. Bij zo'n 250 borstkankerpatiënten is nu het gevoel in de borst deels hersteld, schrijft de krant. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het gevoelsherstel sterk bijdraagt aan het verbeteren van de levenskwaliteit na borstkanker.

En ja, dat heeft gevolgen voor je seksualiteit, je zelfvertrouwen, je zelfbeeld. "Ik heb mijn lijf lange tijd als heel volmaakt en perfect ervaren. En dan komt er ineens een ander beeld voor in de plaats: door de operaties en de vele complicaties is mijn figuur totaal veranderd. Ik heb anderhalf jaar lang kromgetrokken door het leven moeten gaan en mijn borsten waren verminkt. Maar ik heb ook heel lang mogen genieten van een perfect lijf. Daar komt sowieso bij iedereen een keer een einde aan, dus ja, op deze manier ook bij mij."

Heftige video

Om anderen een beeld te geven van haar strijd tegen borstkanker, filmde Irma het hele proces (waarschuwing: heftige beelden). "Ik raad ondanks mijn tegenslag iedereen aan preventief te handelen en niet op een chemokuurcirus te wachten."

'Heerlijk gevoel'

Irma kan zich heel goed voorstellen dat er vrouwen zijn die hun gevoel terug willen krijgen in hun borst. "Het lijkt mij ook heerlijk dat dat terugkomt. Als dat deel van je lichaam weer meedoet – ook in bed."

Tegelijkertijd betwijfelt ze of ze in aanmerking zou komen voor de operatie. "Ik heb echt een preventieve, dus volledige borstamputatie gehad, waardoor ik weinig huid van mijzelf heb. Ik vraag me af of je daar een zenuw door kan laten lopen." 

Niet boos

Toch heeft haar lichaam haar kunstborsten helemaal geaccepteerd. Nu gaat het goed met haar. Maar dat kostte tijd. "Ik kan nog steeds in de spiegel kijken en denken: mwah, maar ik ben niet boos en koester geen wrok. Dit is de prijs die ik betaal om langer te kunnen leven, en de dreiging dat je vroeg kan sterven is altijd nog heftiger dan het feit dat je protheses hebt."

"In het begin voelde ik me een kleipoppetje, al dat geboetseer aan mijn lijf. Maar alles went: mijn borsten nu weer echt onderdeel van mijn lijf. Ook al heb ik er geen gevoel in: het zijn mijn borsten, en als ik kleren aantrek voel ik me net zo sexy en vrouwelijk als vóór de operaties."

'Dit is fantastisch'

Al twintig jaar worden in Nederland borstreconstructies gedaan met eigen weefsel van de patiënt, weet Arjen Turnhout. Hij is plastisch chirurg in het Tergooi en houdt zich bezig met borstchirurgie. "Het aansluiten van de zenuw is wel een nieuwe ontwikkeling in Nederland", zegt hij. "Bij mijn weten is dit nog niet in een ander ziekenhuis op zo'n grote schaal gedaan."

Wel wagen artsen in het buitenland zich eraan. "Ik heb de methode weleens voorbij zien komen op congressen." De chirurg noemt de operatie 'fantastisch'. Maar hij is ook kritisch. "Het werkt alleen bij vrouwen die een volledige borstamputatie hebben gehad en waarbij het eigen weefsel aan de buitenkant van de borstkas wordt aangebracht. Patiënten die een huidbesparende amputatie in het verleden hebben gehad, hebben hun eigen huid nog. Dan heeft het geen meerwaarde om de zenuw aan te sluiten."

Mentaal

Bovendien is het niet zo dat het gevoel in de borst wordt zoals vroeger. "Dat is wel iets voor de patiënt om rekening mee te houden", stelt Van Turnhout. "Je hebt de fijne tast en de grove tast. Alleen de grove tast wordt hersteld. De kleinste, erogene aanrakingen met een vingertop of een tong zijn dus vaak niet te voelen."

Toch weet Turnhout, door de verhalen van zijn patiënten, dat zelfs die grove tast belangrijk is. "Het is ook iets mentaals. Je ziet dat vrouwen het belangrijk vinden. En voor hén doen we het."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Petra ontdekte borstkanker door haar hond: 'Ze bleef maar snuffelen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore