Recept van de week

Tijd voor een kroketje

11 oktober 2018 15:48 Aangepast: 12 oktober 2018 11:59

Deze week was het Nationale Krokettendag, dus we mogen ze deze hele week ongegeneerd eten. En zelfgemaakte kroketjes smaken natuurlijk extra lekker, zoals deze aardappel-kaaskroketjes.

Ingrediënten (voor 6 personen): 

  • 200 g Hollandse buffelmozarella, in blokjes
  • 200 g kruidnagelkaas, geraspt
  • 150 g Hollandse schapenkaas, in blokjes
  • 100 g aardappelpuree
  • 50 g bloem, gezeefd
  • 50 g boter, in blokjes
  • 100 ml melk
  • ½ tl verse nootmuskaat, geraspt
  • ¼ tl chilipeper
  • 2 eidooiers
  • bloem
  • 200 g panko
  • 2 eiwit
  • 1 liter zonnebloem- of arachideolie
  • zout & peper

Zo maak je ze:

Smelt de boter in een pannetje en zeef de bloem erboven. Roer goed om tot het één massa is geworden.

Voeg er nu de melk aan toe en blijf weer roeren tot het één massa is geworden.

Nu voeg je lepel voor lepel de aardappelpuree toe onder voortdurend roeren.

Doe nu de nootmuskaat, chilipeper en zout & peper erbij.

Voeg nu de mozzarella toe tot het één massa is geworden en doe dan de schapenkaas en daarna de nagelkaas erbij. Als het te droog is, voeg je nog wat melk toe.

Haal nu van het vuur en maak met een lepel een soort van ‘lange worst’ op een stuk bakpapier.

Laat die afkoelen en snij hem in stukken van ongeveer 10 cm.

Rol deze nu in je handen tot een egale vorm.

Rol die dan eerst in de losgeklopte eidooiers, vervolgens in de panko en daarna in het eiwit en dan in de panko, dan weer in het eiwit en ten slotte opnieuw in de panko. Druk goed aan!

Ondertussen heb je de olie heet laten worden op het vuur, tot 180 °C. Heeft de olie die temperatuur bereikt, dan zet je het vuur middelmatig. Als je geen temperatuurmeter hebt, doe je gewoon een balletje panko in de olie: als het meteen begint te borrelen, naar boven drijft en kleur krijgt is de temperatuur goed! Gebruik een draadspaan om de kroketten erin en eruit te halen. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Heerlijk met sambal!

De Hollandse pot
Nederland is een klein landje, maar toch heeft iedere provincie haar specifieke gerechten: Gelderse gortsoep, Zeeuwse mosselen, Fries suikerbrood, Haagse bluf. Claartje Lindhout neemt je in haar boek De Hollandse pot mee op een culinaire ontdekkingstocht naar de 'Hollandse pot' gerechten volgens oma's recept, met soms een twist van nu. Zo vind je in dit boek steeds een voor-, hoofd- en nagerecht om een compleet streekmenu uit elke provincie te maken. De recepten zijn helder beschreven en de fotografie van ieder recept vormt een knipoog naar de 17de-eeuwse Hollandse stillevens. 
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`