Onderzoek

'Knieoperatie is meestal onnodig'

03 oktober 2018 15:45 Aangepast: 05 oktober 2018 11:15
Beeld © ANP

Mensen met een gescheurde meniscus worden vaak geopereerd, maar dit is meestal onnodig. Gewoon fysiotherapie is in zo'n geval net zo effectief, stellen onderzoekers van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG.

Zij deden samen met acht andere ziekenhuizen onderzoek naar de effecten van knieoperaties. "Voor orthopeden is opereren dagelijkse kost, maar voor de patiënt is het erg ingrijpend", zegt Victor van de Graaf, orthopeed in opleiding en promovendus OLVG. 

Goed nieuws

"Wij hebben kritisch gekeken naar ons eigen handelen en naar alternatieve behandelmogelijkheden. Hieruit blijkt dat een operatie lang niet altijd nodig is. Voor de patiënt is dat heel goed nieuws."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In 10 jaar tijd drie keer zoveel maagverkleiningen: 'Operatie is laatste redmiddel'

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 30.000 meniscusoperaties uitgevoerd. De grootste groep patiënten die wordt geopereerd (75 procent) is ouder dan 40 jaar. Tijdens de operatie wordt de scheur in de meniscus, de schokdemper van de knie, weggehaald.

Minder operaties

De resultaten van het onderzoek moeten volgens het OLVG leiden tot een landelijke afname van het aantal operaties.

Aan de studie deden ruim 300 patiënten met een meniscusscheur mee. Die werden over twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg een standaardoperatie, de andere groep zes weken fysio. Na twee jaar werd het functioneren van de knie gemeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artsen pleiten voor screening longkanker bij (ex)-rokers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore