Ga naar de inhoud
Gezondheid

'De mediterrane keuken zorgt voor minder depressieve klachten'

Beeld © GettyImages

Leef als een Italiaan, dat is de beste tip om depressie tegen te gaan. Veel olijfolie, groente, fruit en volkorenproducten is een goed recept voor minder zwaarmoedige gedachte, blijkt uit onderzoek.

Eén op de vijf vrouwen en één op de tien mannen in Europa krijgt een depressie. In Italië is dit aantal een stuk lager. Dit komt door het gezonde voedingspatroon, blijkt uit een studie van Esther Vermeulen die vandaag op het onderwerp promoveert.

Haar onderzoek is onderdeel van het internationale project Moodfood. Verschillende wetenschappers in Europa doen onderzoek naar de samenhang tussen depressie en voedsel. Ongeveer 75 miljoen Europeanen hebben last van depressieve klachten en dat kost de EU jaarlijks zo'n honderd miljard euro.

Italiaanse keuken

"Een gezond voedingspatroon hangt samen met minder depressieve klachten", zegt Vermeulen. "Vooral de mediterrane keuken met veel groente, olijfolie en volkorenproducten zorgt voor minder depressieve klachten."

Vermeulen keek onder andere naar een Italiaanse studie en zag dat er een samenhang is met leefstijl, voeding en depressie. "In Italië is er veel meer beleving rondom een maaltijd. Families eten vaak samen een maaltijd, ze nemen er veel meer tijd. Dat draagt mogelijk ook bij aan minder klachten."

Eten voor tv

Samen eten en er de tijd voor nemen heeft een positieve invloed op een zware gemoedstoestand. "Nederlanders zijn minder met hun eten bezig en eten een maaltijd vaak gedachteloos op voor de tv."

Of ongezonde voeding zoals veel suikers en verzadigde vetten depressie in de hand werken is nog niet bewezen. "Daar moet meer onderzoek naar gedaan worden. Maar het is een goed idee om een ongezond voedingspatroon met suiker en vet te vervangen door een gezonde maaltijd."

Etnische groepen depressiever

Vermeulen keek ook naar Nederlanders met Surinaamse, Turkse en Marokkaanse achtergrond. Want bij hen ligt het percentage met depressieve klachten een stuk hoger. "Wij vonden dat 21 procent van de mensen met een Turkse afkomst en 23 procent van de mensen met een Marokkaanse afkomst depressieve klachten hadden. Bij de autochtone bevolking is dit 7 procent."

Dit heeft echter niks met voeding te maken. "We weten dat etnische minderheidsgroepen vaak een slechtere gezondheidstoestand hebben. Het percentage diabetes, hart- en vaatziekte en mensen met een hogere bloeddruk is in deze groep groot. Hoe dit precies kan, weten we nog niet goed. Het zou ook kunnen omdat ze de taal niet goed vaardig zijn of geïsoleerder leven, maar een verband met voeding heb ik niet gevonden."

Depressief
Lees meer:
Depressief en op reis: Jasmine deed het en het was 'de slechtste beslissing ooit'