Ga naar de inhoud
Rotterdams onderzoek

'Bijna helft 45-jarige vrouwen krijgt ongeneeslijke hersenziekte'

Archieffoto Beeld © ANP

Dementie, een vorm van Parkinson of een beroerte. Bijna een op de twee Nederlandse vrouwen die nu 45 jaar is, loopt kans op een van deze drie neurologische aandoeningen.

Voor mannen is die kans met ruim een op drie een stuk lager. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder meer dan twaalfduizend mensen, dat is gepubliceerd in het Britse Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry. 

Genetisch

De voornaamste reden dat vrouwen een hoger risico lopen op dementie dan mannen, is hun hogere levensverwachting, zegt de betrokken arts-onderzoeker Silvan Licher, die promotieonderzoek doet over het onderwerp, tegen RTL Nieuws. "Dit verschil in levensverwachting ontstaat mede doordat mannen vaker lijden aan hartziekte en longkanker op jongere leeftijd."

"Vrouwen leven daardoor gemiddeld langer, en bereiken vervolgens een leeftijd waarop het risico voor dementie sterk toeneemt. Daarnaast spelen er mogelijk ook andere (genetische) factoren een rol, daar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan." De levensverwachting voor Nederlandse vrouwen is momenteel 83,5 jaar. Voor mannen is dat 81,7.

Beroerte

Vrouwen hebben met name een hoger risico op dementie. Vrouwen die nu 45 zijn, hebben een kans van bijna 26 procent dat ze dementie ontwikkelen op latere leeftijd. Voor mannen is die kans 'slechts' 13,7 procent. Zij krijgen juist weer eerder een beroerte.

Licher: "Ondanks dat mannen eerder een beroerte ontwikkelen, is het levenslange risico op beroertes en Parkinson gelijk voor mannen en vrouwen. We weten uit eerder onderzoek dat het risico op dementie snel toeneemt met je leeftijd, al is het niet een onvermijdelijke ziekte van het ouder worden."

Lager risico

Hij ontdekte verder dat als de diagnose van dementie, Parkinson en beroerte uitgesteld kan worden met een tot drie jaar, het risico om de ziekte daadwerkelijk te ontwikkelen een stuk kleiner wordt. Bij 45-jarigen zou het risico twintig procent lager zijn; bij 85-plussers zelfs vijftig procent.

Deze uitkomst benadrukt het belang van het onderzoek naar het voorkomen en behandelen van deze ziekten, zegt Licher. "Hoewel er in de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt in het beter begrijpen van de oorzaken van deze ziekten, blijven preventieve of therapeutische ontwikkelingen achter in vergelijking met andere veel voorkomende ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen."

Rotterdamse wijk onderzocht

Het onderzoek van Licher is gebaseerd op het grootschalige onderzoek ERGO in Rotterdam. Daarvoor zijn tussen 1990 en 2016 meer dan twaalfduizend inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord gevolgd. Bij start van het onderzoek waren deze deelnemers allemaal gezond. 

Hoogleraar
Lees ook:
Hoogleraar Bas Bloem: 'Steeds meer mensen krijgen parkinson'
Beroerte
Lees ook:
Beroerte vaak niet herkend: 'Het is niet bij mij opgekomen'