Recept van de week

Een échte kaassoufflé

04 oktober 2018 12:00 Aangepast: 05 oktober 2018 11:19

Vandaag is het Eet Geen Dierendag, dus maken we een kaassoufflé. En dan natuurlijk niet zo eentje die je uit de muur trekt hè? Nee, nee, dit is een échte kaassoufflé. Lekker rood wijntje erbij en de herfst kan beginnen!

Ingrediënten (voor 4-6 personen als hoofdgerecht of voor 6-8 personen als voorgerecht):

  • 3 el ongezouten boter, in blokjes, plus wat extra voor het invetten
  • 3 volle el tarwebloem
  • 300 ml volle melk
  • 180 g extra pittige cheddar, fijngeraspt
  • 25 g fijngeraspte parmezaan
  • 1 potje (180 ml) milde groene pepers, uitgelekt
  • 80 ml zure room
  • 3 el fijngesneden bieslook
  • 1½ tl dijonmosterd
  • 1½ tl zeezout, of naar smaak ½ tl paprikapoeder
  • 6 grote eieren, gesplitst, plus 1 groot eiwit

Zo maak je het:

Soufflé heeft de reputatie moeilijk te zijn, maar deze is heel makkelijk te maken. Je hebt geen room nodig om je eiwitten tot mooie, glanzende pieken te kloppen. Je kunt de oven best af en toe opendoen om te zien hoe je soufflé zich ontwikkelt: hij zakt niet dramatisch in als je dat doet. Je kunt één grote, indrukwekkende soufflé maken, maar als je in een chique bui bent, zijn individuele porties ook leuk. Je kunt een soufflé in vrijwel elke schaal met rechte randen maken en zelfs in een pan van 2 tot 3 liter. 

Schuif een rooster onder in de oven en verwarm de oven voor op 190 °C. Vet een souffléschaal van 2,5 l (of 6 tot 8 individuele souffléschaaltjes) royaal in met boter.

Smelt de boter in een middelgrote pan op matig vuur. Voeg de bloem toe en laat hem ongeveer 2 min. koken, onder voortdurend kloppen. Voeg de melk al kloppend toe zodat je geen klontjes krijgt en verhit tot het mengsel zacht kookt. Zet het vuur matig tot laag en laat de saus 2-3 minuten pruttelen, tot hij heel dik en glad is; klop vaak over de bodem en langs de zijkant van de pan. Neem de pan van het vuur en klop de cheddar door de saus tot hij helemaal gesmolten en de saus fluweelzacht is. Voeg nu de parmezaan, milde groene peper, zure room, bieslook, mosterd, 1½ theelepel zout en het paprikapoeder toe en klop tot de saus glad is. Roer de 6 eidooiers erdoor. Proef en breng op smaak naar wens: de smaak moet heel robuust, kaasachtig, vrij zout en absoluut heerlijk zijn. Zet opzij.

Neem een heel schone, vetvrije kom en klop de 7 eiwitten en een klein snufje zout met een elektrische mixer tot stevige, glanzende pieken die nauwelijks omkrullen als je de garde uit het eiwit omhoogtrekt. Gebruik een soepele spatel of houten lepel en spatel een kwart van het opgeklopte eiwit door de kaassaus om hem luchtiger te maken. Spatel de rest van het eiwit er kort door zodat het zo luchtig mogelijk blijft.

Doe het soufflébeslag in de ingevette schaal, tot maximaal 2,5 cm onder de rand.

Veeg de binnenrand van de schaal schoon en zet de soufflé op een bakplaat met opstaande rand. Bak de soufflé 30-35 minuten, tot hij mooi opgeblazen en diepbruin aan de bovenkant is maar nog wel een beetje wiebelt (of 15-20 minuten voor individuele porties). Serveer de soufflé meteen zodat iedereen zich erover kan verwonderen hoe mooi hij is en serveer er een een fruitige rode wijn bij.

Wine Food Wil je het gerecht dat je eet beter later aansluiten op het wijntje dat je erbij drinkt? In het nieuwe boek Wine Food geven sommelier Dana Frank en chef-kok Andrea Slonecker tips over heerlijke en betaalbare wijnen die goed samengaan met de 75 recepten voor brunches, salades, vegetarische gerechten, picknicks, doordeweekse maaltijden en etentjes met vrienden. Elk recept begint met een korte uitleg over wijnsoort, druiven en landen van herkomst. Frank en Slonecker geven zelfs een wijnspiekbrief, een cursus in wijnetiketten lezen, een korte cursus ‘wijnproeven als een pro' en geven voorbeelden van wijnsoorten die matchen met de authentieke gerechten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Groentecakejes voor onderweg

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Aspergepizza met pistachenootjes

Muriel van Bohemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`