Rokers drukken vandaag, tijdens de start van Stoptober, massaal voor het laatst hun sigaret uit. Vandaag stoppen werkt beter dan stoppen op 1 januari, want dan sta je er alleen voor. "Mensen die je aanmoedigen, dragen bij aan het succes."
De beste datum om te stoppen is volgens hoogleraar preventieve gezondheidszorg Onno van Schayck nooit onderzocht. Het is wel bekend dat groepsgevoel enorm helpt. "Als je collega's, vrienden, buren en familie ook stoppen dan voelt een roker zich meer gesteund."
Dit zegt ook Anton Kunst. Hij is hoogleraar sociale epidemiologie aan het Amsterdam UMC, Universiteit van Amsterdam en deed in 2016 onderzoek naar het effect van Stoptober. het landelijke initiatief om gezamenlijk 28 dagen te stoppen met roken. Zo'n 70 procent van de rokers die toen deelnamen aan Stoptober raakten hun sigaretten na de actie niet meer aan. "1 oktober werkt beter dan 1 januari omdat je het samen doet. Voor iemand die probeert te stoppen met roken is sociale steun heel belangrijk. Als mensen in de omgeving je aanmoedigen en door moeilijke momenten heen helpen, kan dat bijdragen aan het succes."
50.000 rokers proberen deze maand te stoppen
Ruim één op de drie rokers deed in 2017 een serieuze stoppoging, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut. Ze hielden het minimaal 24 uur vol om niet te roken. Ex-rokers hebben gemiddeld 2,5 serieuze stoppogingen ondernomen in het verleden. Het percentage rokers dat een serieuze stoppoging deed, is het hoogst onder 25-39 jarigen en het laagst onder rokers van 65 jaar en ouder.
Rokers die vandaag willen stoppen, kunnen onder andere via een app steun krijgen. De verwachting is dat die rond het einde van deze week meer dan 50.000 keer is gedownload en dus meer dan 50.000 mensen meedoen met Stoptober.
Samen stoppen
Aan het begin van het nieuwe jaar worden goede voornemens om te stoppen met roken vaak ondergesneeuwd door allerlei voornemens als gezonder eten of meer naar de sportschool. Stoppen doe je dan voornamelijk alleen. Van Schayck: "Als iemand op oudejaarsavond zegt: 'Dit is echt mijn laatste sigaret', krijgt diegene vaak te horen: dat houd je toch nooit vol. In oktober zijn er veel acties die specifiek gericht zijn op het stoppen met roken. Die support uit allerlei verschillende hoeken werkt effectief."
Wat ook goed helpt, is de tweetrapsraket van 28 dagen. Kunst: "Het doel van 28 dagen stoppen werkt mentaal heel goed. Rokers spreken zichzelf toe: het is maar 28 dagen." Uit onderzoek blijkt dat als iemand vier weken stopt, de ergste afkickverschijnselen zijn geweest. Als je dan de routine van het grijpen naar de sigaret onder controle hebt, is het gevoel om de 29e dag een peuk te pakken minder groot.
.
'Ik rookte 25 sigaretten per dag'
Via Stoptober TV kan iedereen kijken naar andere stoppende rokers die zichzelf laten opsluiten in het Stoptoberhuis. Dick Wieriks (34) zit in het huis.
"Ik stak mijn eerste sigaret op toen ik 13 jaar oud was. Al 21 jaar rook ik zo'n 25 sigaretten per dag. Vol goede moed probeerde ik twee jaar geleden op 1 januari te stoppen. Het is me een week gelukt. Toen nam ik een hijs van een sigaret en was ik weer terug bij af."
Inmiddels zijn de ouders en zus van Wieriks gestopt. "Ik ben de enige die nog rookt en ben extra gemotiveerd nu ook te stoppen. Ik wil een voorbeeldfunctie zijn voor mijn sportieve modellencarrière. In m'n eentje lukt het me niet. Hier in het huis zitten coaches die me door de eerste vijf dagen heen helpen en anderen met wie ik kan praten.
Gistermiddag rond half vier stak hij voor het huis zijn laatste sigaret op. "Ik ben aan het hoesten en heb een klein beetje trillende handen, maar de kracht om samen te stoppen is enorm groot. Ik slaap zelfs met vier anderen op een slaapkamer. Samen helpen we elkaar er doorheen."
Verlangen naar een sigaret
"Na vier weken zijn de ontwenningsverschijnselen weg en is de zucht naar nicotine doorbroken", zegt Kunst. Wat volgens hem wel blijft is een zeker verlangen naar de sigaret. "Roken is vaak jarenlang een gewoonte geworden op vaste momenten van de dag, zoals na het eten een sigaret."
Dat verlangen om op die vaste momenten een sigaret te pakken, blijft bestaan. "Mensen hebben geen ontwenningsverschijnselen meer, maar dat verlangen maakt dat mensen na een maand of een half jaar alsnog kunnen terugvallen."
