Doorbraak

Simpele bloedtest toont alzheimer al vroeg aan, maar wil je het wel weten?

17 september 2018 11:26 Aangepast: 17 september 2018 14:02
Archieffoto Beeld © Getty

Binnen een jaar komt er een bloedtest op de markt waarmee in een vroege fase kan worden aangetoond of iemand de hersenziekte alzheimer heeft. Dus ook als daar nog helemaal geen symptonen voor zijn.

Dat heeft het Amsterdam UMC bekendgemaakt. De nieuwe test geeft 95 procent zekerheid over de diagnose, zegt onderzoeker Charlotte Teunissen. Ze is optimistisch: "Genezing van de ziekte van Alzheimer komt hiermee een stap dichterbij."

Onomkeerbaar

Het UMC kan met de eenvoudige bloedtest een opeenstapeling van het eiwit amyloid in de hersenen aantonen, die als een belangrijke veroorzaker van de ziekte van Alzheimer geldt.

Teunissen, hoogleraar neurochemie, zegt dat 'de ziekteprocessen al bijna twintig jaar gaande zijn voordat symptomen zoals vergeetachtigheid op gaan treden'. "Een vroege diagnose is ook noodzakelijk omdat hersenschade onomkeerbaar is.''

Geen medicijn

Ja, onomkeerbaar. Dus als je er via zo'n bloedtest achterkomt dat je alzheimer hebt, wat heb je er dan aan? Wil je het wel weten? Een medicijn tegen de ziekte is er namelijk (nog) niet.

Voor veel mensen kan de bloedtest zorgen voor geruststelling, als blijkt dat ze géén alzheimer hebben. En als de ziekte wel wordt vastgesteld, dan biedt dat in de toekomst de mogelijkheid om eerder te gaan behandelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alzheimer op je 50ste: 'Ik weet heel goed wat me te wachten staat'

Ziekte remmen

Volgens Teunissen is deze bloedtest belangrijk om verder te kunnen werken aan medicatie die alzheimer kan remmen. Tot nu toe konden wetenschappers alleen medicijnen testen bij mensen die in een vergevorderd stadium zitten. 

De huidige medicijnen verminderen de symptomen van de ziekte, maar nieuwe medicijnen moeten in de toekomst de ziekte vertragen of voorkomen. "Hoe eerder we kunnen gaan behandelen, hoe beter'', zegt Teunissen. "Want wat weg is in de hersenen, is weg", zegt Teunissen.

Ruggenprik

Een ander groot voordeel aan de bloedtest is dat het de huidige, belastende ruggenprik gedeeltelijk kan vervangen. "Die test doe je niet in een vroege fase. Het is een ingrijpende test, die moet gebeuren in een speciale poli. Een bloedtest kun je via de huisarts doen. Ook het verloop van de ziekte kunnen we dan volgen met bloedtesten."

Stichting Alzheimer Nederland zegt tegen RTL Nieuws dat de bloedtest een belangrijke rol kan spelen om de belasting voor de patiënten te verminderen. "Het kan voorkomen dat ze een ruggenprik moeten ondergaan om te bepalen of ze de ziekte van Alzheimer hebben. Bij een negatieve uitslag van de bloedtest is er geen ruggenprik meer nodig", zegt een woordvoerder. "Maar bij een positieve uitslag moet alsnog een ruggenprik plaatsvinden, omdat de test nog niet 100 procent betrouwbaar is."

Wat is alzheimer?

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland hebben zo'n 175.000 mensen alzheimer en de verwachting is dat dat aantal in 2050 is verdubbeld tot verdrievoudigd. Er is geen medicijn tegen de ziekte. Wie de diagnose krijgt, heeft een gemiddelde levensverwachting van 8 tot 13 jaar. 10 procent van de alzheimerpatiënten is jonger dan 65.

Bij alzheimerpatiënten worden de hersenen aangetast. Patiënten krijgen onder meer moeite met alledaagse dingen zoals beslissingen nemen en gesprekken volgen. Hun geheugen gaat achteruit, in eerste instantie het kortetermijngeheugen, maar later vergeten ze ook (belangrijke) dingen die langer geleden gebeurd zijn.

Ze vergeten woorden (afasie), welke dag of jaar het is en waar ze zijn. Ook kan het gedrag van alzheimerpatiënten door de ziekte veranderen. Mensen worden soms achterdochtig of agressief of juist heel lusteloos.

Bron: Alzheimer NederlandVUmc

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore