Generatie Botox

Rimpels tegengaan kan prima zonder botox

14 september 2018 11:55 Aangepast: 14 september 2018 20:24
Beeld © iStock

Op een dag kijk je in de spiegel en zie je dat er toch echt geen ontkomen aan is. Rimpels, brrr! Ook onder jongeren wordt botox steeds meer gebruikt om rimpels tegen te gaan. YouTube-channel Concentrate Velvet besteedt er de hele maand aandacht aan. Is botox écht de enige oplossing?

Het belangrijkste eerst. Als rimpels onvermijdelijk zijn, kun je het ontstaan ervan dan eigenlijk wel uitstellen? En het goede nieuws is: ja. Dat kan.

De allerbeste remedie tegen rimpels is eigenlijk heel simpel. Leef gezond! Vrouwen die veel fruit, groente en verse vis eten, gaan op die manier de vorming van nieuwe rimpels tegen. Bestaande rimpels verdwijnen er helaas niet door, maar wie vanaf nu gezond gaat eten, krijgt wel degelijk minder nieuwe rimpels.

Sigaretten en alcohol

Bij zo'n gezond leefpatroon hoort ook het mijden van sigaretten en alcohol. Vooral bij vrouwen is roken een geduchte oorzaak van versnelde huidveroudering. Snacks en bewerkte producten met veel zout staan ook ergens bovenaan de lijst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jong, fris, strak & fake

In gezond voedsel zitten antioxidanten en vitamines. Die houden schadelijke invloeden van buitenaf tegen, zoals uv-straling, waardoor de vorming van rimpels wordt tegengaan.

Voorhoofd of bovenlip?

Mannen hebben er minder baat bij – maar ze hebben ook vaak minder last van rimpels. Dat komt doordat hun hormoonhuishouding anders is dan bij vrouwen en doordat vrouwen een dunnere huid hebben.

Rimpels bij mannen ontstaan weliswaar op wat jongere leeftijd dan bij vrouwen, maar zitten op andere plekken. Zo krijgen mannen vooral rimpels op het voorhoofd, terwijl vrouwen er meer last van hebben rondom hun bovenlip.

Erfelijk bepaald

Daar komt dan nog bij dat een 'oud gezicht' voor een deel een kwestie is van erfelijkheid. Bij sommigen is het genetisch bepaald, bleek twee jaar geleden uit Nederlands onderzoek. 

Concentrate Velvet: Generatie Botox, aflevering 2

Dit is waarom jongeren naar Botox grijpen.

De wetenschappers achter het onderzoek zijn nu aan het kijken welke genen een rol spelen bij veroudering. Uiteindelijk willen ze het verband aantonen tussen een jong uiterlijk en een betere gezondheid.

Bang voor botox

Wie minder rimpels wil, maar een hekel heeft aan gezond leven én bang is voor de botox-spuit, moet zijn hoop dan maar vestigen op wetenschappers van de universiteit van Newcastle. Daar vonden ze uit dat het tekort aan een bepaald enzym veroudering van de huid in de hand werkt. 

Er wordt nu gewerkt aan middelen die ervoor zorgen dat het enzym blijft werken als we ouder worden. Eén van de onderzoekers was heel stellig over de uitkomst: "Dan kunnen we er voor altijd jong uit blijven zien."

Deze maand verschijnt elke vrijdag een nieuwe aflevering van Generatie Botox op YouTube-channel Concentrate Velvet. Daar staat september in het teken van dit onderwerp om bewustwording te creëren: Iris Enthoven onderzoekt onder meer waar deze trend onder jongeren vandaan komt, waarom er vaak nog een taboe heerst op cosmetische ingrepen, wat de risico's zijn en hoe toegankelijk het is voor jongeren. Bekijk aflevering 2 hierboven.

`