In de ban

Geen energiedrankjes meer op tienerfeesten van Fris

13 september 2018 17:07 Aangepast: 13 september 2018 18:05
Jongeren feesten bij Fris. Beeld © 4PM Entertainment

Na roken en alcohol staan energiedrankjes vanaf nu ook op de zwarte lijst bij Fris-feesten. "Het is een heel populair drankje dat goed werd verkocht, maar we nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Fris zijn feesten voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar, waarop geen alcohol wordt geschonken en waar niet mag worden gerookt.

Gevaar voor gezondheid

En nu worden er ook geen energiedrankjes meer verkocht. "We krijgen al heel lang dagelijks tussen de tien en twintig mailtjes en telefoontjes van ouders over deze drankjes", zegt organisator Philippe Hes. "Zeker in de laatste maanden."

"Het wordt steeds duidelijker wat de gevolgen zijn, specifiek voor jongeren, van energiedrankjes", zegt hij. "Dat is toch een best kwetsbare doelgroep. Als grootste organisator van feesten voor jongeren in Nederland willen we dan ook een weloverwogen keuze maken."

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van het RIVM dat zo'n 19.000 jongeren in Nederland zo veel energiedrankjes drinken, dat het serieuze gevaren oplevert voor hun gezondheid. Zij drinken soms wel een liter per dag. Supermarkten Aldi en Lidl hebben de verkoop aan jongeren al in de ban gedaan.

Populair

Dat het ertoe kan leiden dat hun feesten door minder jongeren worden bezocht, dat zij dan zo, zegt Hes. "Ik hoop niet dat er minder jongeren komen. Toen we begonnen in 2007 mocht je op onze locaties nog roken, toen hebben we gelijk al gezegd dat we dat niet willen hebben. Ondanks dat verbod waren onze feesten toen ook al populair."

De Fris-feesten worden het komende jaar in vijftien steden georganiseerd en trekken op jaarbasis bijna honderdduizend bezoekers.

`