Campagne RIVM

Jongeren krijgen oproep voor vaccinatie tegen meningokokken

10 september 2018 05:17 Aangepast: 10 september 2018 11:21
Beeld © ANP

Vanaf komend weekend krijgt iedereen in het jaar waarin hij 14 wordt een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken. Aanleiding is de toename van het type W van de ziekte, die in tegenstelling tot andere typen ook gevaarlijk is voor jongeren.

Sinds 2002 bestaat er voor jonge kinderen een landelijk vaccinatieprogramma voor type C van de Meningokokkenziekte. Afgelopen voorjaar is dit vervangen door een uitgebreider vaccin. Om de jongeren van nu alsnog te beschermen, krijgen zij nu de mogelijkheid tot een extra vaccinatie.

Hersenvliesontsteking

Om daar bekendheid aan te geven lanceert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanmiddag een nieuwe campagne.

Onderdeel van de campagne is een website waarop uitleg staat over de ziekte en jongeren aan het woord komen die eerder besmet zijn geweest. De Meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan in het ergste geval leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Chantals kinderen gingen bijna dood door meningokokken

kinderen van Chantal kregen hersenvliesontsteking door de meningokokkenbacterie.

Grote schade

Na een flinke daling, neemt het aantal ziektegevallen de afgelopen jaren weer flink toe, voornamelijk door toedoen van het type W.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toenemende druk om kinderen te vaccineren tegen meningokokken B

Wordt jouw kind binnenkort gevaccineerd?

Om beeldmateriaal te verzamelen voor onze uitzendingen, willen we graag filmen bij kinderen die deze of een andere vaccinatie krijgen. Hebben jij en je kind hier geen problemen mee? Mail dan naar oproep@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore