Ga naar de inhoud
Kampioen stilzitten

'Kinderen moeten meer bewegen'

Beeld © ANP

Kinderen moeten iedere schooldag minstens twee keer een halfuur fietsen, wandelen of op een andere manier in beweging komen.

Minister Arie Slob (Onderwijs) moet dat scholen verplichten, vinden drie gezaghebbende adviesraden. Kinderen moeten tussendoor ook vaker van hun stoel en drie keer per week oefeningen doen om hun botten en spieren te versterken.

Kinderen bewegen steeds moeilijker

01:08
Een bal vangen balanceren of voetballen. De kinderen van tien jaar geleden konden dat veel beter dan de kinderen van nu.

Bewegen is niet alleen belangrijk om gezond te blijven, stellen de Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Kinderen worden daardoor ook handiger en leniger, leren beter om te gaan met elkaar en krijgen meer zelfvertrouwen, zelfinzicht en zelfbeheersing.

Ongelijkheid tegengaan

Dat gunnen de adviesraden iedere leerling, maar sommigen komen er nu bekaaid af. Er zijn scholen die al genoeg bewegen of zelfs meer doen dan dat. Maar op andere scholen krijgen kinderen minder kansen. Door de ondergrens te verhogen, willen de drie raden die ongelijkheid tegengaan.

Sportcoaches
Lees ook:
Sportcoaches slaan alarm: 'Nederlandse kinderen wereldkampioen stilzitten'

Van bewegen op school komt het nu soms niet omdat scholen geen gymleerkracht of gymzaal kunnen vinden, platzak zijn of al een overvol lesrooster hebben, erkennen de raden. Het zou helpen als scholen en gemeenten beter samenwerken en bijvoorbeeld vakleerkrachten met elkaar delen. Ook kan een school misschien de voetbaltrainer uit de buurt of een oud-topsporter inschakelen. En scholen kunnen van elkaar leren waar je kunt sporten als je even geen gymzaal hebt. Of hoe je ook tijdens een gewone les in het klaslokaal toch kunt bewegen.

Verder moeten scholen veel meer samen optrekken met sportclubs, de kinder- en buitenschoolse opvang, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De gemeente zou moeten helpen door daarin de leiding te nemen, vinden de drie adviesraden.

Onderwijsinspectie:
Lees ook:
Onderwijsinspectie: kinderen bewegen slechter dan tien jaar geleden
Bron: RTL Nieuws
Meer over