Gezondheid

Stijging van aantal rookvrije sportclubs: bekijk hier hoe het bij jou in de buurt gaat

02 september 2018 12:00 Aangepast: 02 september 2018 20:38
Roken langs de lijn is er op steeds meer voetbalverenigingen niet meer bij. Beeld © iStock

Steeds minder sportclubs in Nederland staan toe dat er op hun terrein wordt gerookt. Vorig jaar waren dat er ruim 150, dit jaar zijn er al meer dan 550 sportclubs die het roken (gedeeltelijk) verbieden. Met name het aantal rookvrije hockeyclubs is stevig gegroeid.

Zonder de hulp van de gemeenten en de vijf grote bonden voor buitensporten was dit niet mogelijk geweest, zegt Sanne Stadler, woordvoerster van de Hartstichting. "Het mooie is dat er bij alle buitensporten een toename te zien is, zowel bij voetbal, atletiek en korfbal als bij tennis en hockey."

In totaal zijn 226 Nederlandse sportclubs helemaal rookvrij. Nog eens 345 verenigingen zijn dat al gedeeltelijk en bezig om geheel rookvrij te worden.

Ook bij deze tennisclub:

Eerder mocht het al niet meer in de kroeg, of voor de ingang van sommige ziekenhuizen, en nu mag het dus ook steeds vaker niet meer langs de lijn.

Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat met name bij hockey het aantal rookvrije sportclubs hard toeneemt. Van de 322 hockeyclubs in Nederland zijn er 110 rookvrij of bezig dat te worden. Bij het voetbal gaat dat minder hard; daar zijn van de meer dan drieduizend verenigingen ruim tweehonderd rookvrij.

Unaniem rookvrij

Bij tennisclub TLC in Abcoude mag sinds twee jaar niet meer worden gerookt. "De voetbalvereniging en de hockeyvereniging waren ons al voorgegaan", zegt voorzitter Peter Coster tegen RTL Nieuws. Bij zijn club tennissen bovengemiddeld veel gezinnen. "Het bestuur was het er unaniem mee eens dat het een goed doel was om als gezinsvereniging een rookvrije generatie na te streven."

Tijdens de algemene ledenvergadering deelde het bestuur mee dat de Abcoudense club rookvrij zou worden. "Dat stuitte op enige weerstand, maar de aanwezige leden waren wel grotendeels voor", zegt Coster. "In het begin moesten we het wel aandacht geven."

Schokkend: dit doet roken met je lichaam

Het verschil tussen de longen van een roker en een niet-roker is eng.

Vooral bezoekende verenigingen moesten ze uitleggen hoe en wat, zegt de voorzitter. "Maar inmiddels gaat het makkelijk. Als je mensen aanspreekt op hun gedrag, zeggen ze sorry en maken ze hun sigaret uit."

Rookvrij opgroeien

Het helpt enorm dat de sportbonden zich voor rookvrije sportterreinen inzetten, zegt Stadler. "Maar liefst 8 op de 10 Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn, blijkt uit onderzoek van het KWF. Roken wordt steeds minder normaal gezien, zeker in de buurt van kinderen."

Zolang de groei van het aantal rookvrije sportclubs zo snel aanhoudt, is de Hartstichting tevreden. Stadler: "We willen dat kinderen zo min mogelijk in aanraking komen met de verleidingen van roken en meeroken. Als wij zo doorgaan, kunnen de baby’s van nu straks rookvrij sporten en opgroeien."

Zijn clubs in jouw buurt rookvrij?

De Hartstichting onderzocht 571 sportverenigingen in het land. Bekijk op onderstaande kaart welke clubs in jouw buurt zijn onderzocht en of ze geheel of gedeeltelijk rookvrij zijn.

Meer op rtlnieuws:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore