Gezondheid

Explosieve toename van ongelukken met springkussens: 2200 gewonden in jaar tijd

25 augustus 2018 09:16 Aangepast: 30 augustus 2018 09:58
Beeld © ANP / Robin Utrecht

Nederlandse ziekenhuizen registreren de laatste jaren aanzienlijk meer ongevallen met luchtkussens. Steeds vaker melden zich ouders en kinderen met bijvoorbeeld botbreuken en hoofdwonden als gevolg van een val op of van een springkussen. Hulpverleners willen meer aandacht voor veiligheid.

Gemiddeld ging het vorig jaar zes keer per dag mis. Dat blijkt uit cijfers die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft opgevraagd. Tien jaar geleden - in 2008 - belandden volgens berekeningen van VeiligheidNL 1400 mensen op de eerste hulp na een val van een luchtkussen. Vorig jaar waren dat er zo'n 2200.

Suze (8) brak haar bovenbeen op een springkussen

Door de val zit ze nu tot haar ribben in het gips.

VeiligheidNL spreekt van een significante stijging van het aantal ernstige letsels. Ook dit jaar gebeurden er al diverse ongevallen. Zo raakten in juli zes kinderen gewond toen een groot luchtkussen in Emmen omviel.

Miniatuurvoorbeeld

Meer en groter

De toename van ongevallen komt niet als verrassing voor EHBO-ers. Zij zien bij evenementen en activiteiten steeds meer en grotere springkussens verschijnen. Zo ziet eigenaar en hulpverlener Ronald van Litsenburg (foto) van Event Medical Service dikwijls gevaarlijke situaties. 

"Het ziet er onschuldig uit, maar dat is het niet altijd. Ik denk dat het goed is dat iedereen de veiligheidseisen minimaal accepteert, maar ook soms zelf nadenkt en iets extra’s doet. Bijvoorbeeld wat extra matten er omheen. Of iets minder mensen erop."

'Springkussen waaide weg'

Ook Jeanette Heerschop, ruim 30 jaar vrijwilliger voor het Rode Kruis op evenementen, onderschrijft dat. Ze ziet regelmatig dat er weinig toezicht is op de spelende kinderen. Ook merkt ze op dat kussens regelmatig op straat in plaats van op het gras worden neergezet, zonder deze goed vast te zetten. 

"Ik vergeet nooit dat voor mijn ogen een springkussen de lucht in ging. Het waaide weg met de kinderen er nog in. Die kwamen er wonderlijk genoeg redelijk van af."

Net als Van Litsenburg vindt ook Heerschop dat verhuurders en evenementorganisaties meer verantwoordelijkheden kunnen nemen om het stijgende aantal ongevallen terug te dringen.

Tips? We horen het graag

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws doet meer onderzoek naar de veiligheid en kwaliteit van luchtkussens. Heb jij tips over onveilige situaties, ongevallen of andere opmerkelijke zaken? We horen het graag, het liefst met foto- of videomateriaal. Je kunt ons bereiken per mail (rtlnieuwsonderzoek@rtl.nl) of via Publeaks of post.

Meer op rtlnieuws.nl:
Suze (8) brak been op springkussen: 'Ze gilde zoals ik haar nooit eerder hoorde gillen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore