Ga naar de inhoud
Gezondheid

Aantal gevallen van mazelen in Europa 'drastisch' gestegen

Het aantal mensen in Europa dat is besmet met het mazelenvirus, is dit jaar geëxplodeerd. Alleen al in het eerste halfjaar raakten ruim 41.000 mensen besmet, van wie er zeker 37 zijn overleden. Deskundigen wijten de sterke toename aan de daling van de vaccinatiegraad.

De nieuwe cijfers komen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In heel 2017 ging het om bijna 24.000 besmettingen, nog een jaar eerder waren het er ruim 5.000. Dat was het laagste aantal sinds 2010.

Oost-Europa

De meeste gevallen doen zich voor in het oosten van Europa. Servië en Oekraïne spannen de kroon, gevolgd door Georgië en Griekenland. Maar ook in Frankrijk en Italië deden zich in de eerste zes maanden van dit jaar meer dan duizend gevallen voor. Zsuzsanna Jakab, regiodirecteur Europa bij de WHO, heeft het over een 'drastische toename in infecties en aanhoudende uitbraken."

Landen die kampen met een achterblijvend vaccinatieprogramma, worden door de WHO opgeroepen daar zo snel mogelijk iets aan te doen. De organisatie zegt dat de terugslag laat zien dat 'iedereen die niet gevaccineerd is, kwetsbaar blijft, ongeacht waar hij of zij vandaan komt'.

Steeds minder prikken

Ook in Nederland krijgen steeds minder zuigelingen, kleuters en schoolkinderen de prikken voor bof, mazelen en rodehond (BMR). De norm van 95 procent van de Wereldgezondheidsorganisatie, die nodig is om mazelen uit te bannen, wordt in Nederland bij de eerste BMR-prik niet meer gehaald. Voor de tweede BMR-vaccinatie was dit al langer zo.

Ouders weigeren vaccinatie: uitbraak mazelen in Italië

 

In Italië wordt de vaccinatieplicht mogelijk afgeschaft. Ouders die hun kind niet willen laten inenten, zijn dan niet meer strafbaar.