We krijgen het letterlijk met de paplepel ingegoten: zorg dat je je vitamientjes binnenkrijgt. Maar waar zijn ze nou precies allemaal goed voor? Deze week: vitamine B5.
Waar is het goed voor?
Vitamine B5, ook bekend als pantotheenzuur, haalt voornamelijk energie uit vetzuren, zodat het lichaam ermee aan de slag kan. Zit je goed in je B5’s, dan merk je dat onder meer aan een gezonde huid, gezonde gewrichten en goede psychische gezondheid.
Hoeveel heb je ervan nodig?
Voor B5 is volgens het Vitamine Informatie Bureau geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Er is wel een zogenaamde Adequate Inneming (AI, niet te verwarren met artificial intelligence), een schatting van de laagste hoeveelheid die je nodig hebt. De AI voor volwassenen is vastgesteld op 5 milligram.
Waar zit het in?
In vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, groenten (mais, bloemkool, boerenkool, broccoli, avocado) en fruit (perzik bijvoorbeeld). Net als alle andere B-vitamines lost B5 op in water. Hou daar rekening mee wanneer je groenten kookt: weinig water is het devies.
Wat gebeurt er als je er te weinig van binnen krijgt?
Bij een langdurig en ernstig tekort kun je last krijgen van brandende of pijnlijke voeten. Maar mochten je onderdanen inderdaad pijn doen, dan is de kans groter dat je schoenen knellen. Een tekort aan vitamine B5 is namelijk heel zeldzaam.
En te veel?
Als je het echt bont maakt en tientallen grammen per dag wegkauwt – zeg maar 2000 keer die hoeveelheid die je op een dag nodig hebt – moet je dat waarschijnlijk met diarree bekopen.
Anders nog iets?
Vitamine B1, B2 en B3 ken je inmiddels, en nu dus ook B5. Waar is eigenlijk B4 in die reeks gebleven? Nou, die bestond ooit wel, maar later bleek dat deze stof, die nu adenina of choline wordt genoemd, toch niet essentieel is voor de mens en dus officieel geen vitamine mag heten. Zo liep het ook af met veel andere voormalige B-vitamines, die de shortlist niet haalden.

