Ga naar de inhoud
Gezondheid

Plan zorgverzekeraar Menzis is 'zeer gevaarlijk'

Beeld © ANP XTRA

'Zeer gevaarlijk'. Zo noemt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) de plannen van Menzis. De zorgverzekeraar wil de kosten voor behandeling van depressies vanaf volgend jaar vergoeden op basis van resultaat. De NVvP is daar fel op tegen.

Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar die in de geestelijke gezondheidszorg op resultaat gaat financieren. Bij behandelingen voor bijvoorbeeld heupblessures gebeurde dit al.

'Je kan depressie niet vergelijken met heupoperatie'

Professor Damiaan Denys, voorzitter van de NVvP, wijst erop dat je het behandelen van depressies juist nìet kunt vergelijken met bijvoorbeeld het vervangen van een heup. "Het zou een verstandige maatregel zijn als iemand op de wereld mij kon vertellen hoe een depressie ontstaat, bij wie, hoe ernstig die wordt en hoe lang die gaat duren. Maar die kennis is er gewoon niet."

Denys ziet ook totaal niet voor zich hoe de nieuwe financieringsmethode patiënten zou kunnen helpen, zegt hij. Geestelijke hulp hoort volgens hem bij uitstek niet thuis in de wereld van de marktwerking en de commercie. Hulpverleners nemen inspanningsverplichtingen op zich en daarmee moet worden omgesprongen 'volgens het principe van de barmhartigheid'.

'Zwaardere beloning voor zware patiënten'

Volgens Menzis leidt vergoeden op basis van resultaat er niet toe dat nu alleen de 'makkelijke patiënten' worden behandeld. "Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat", zegt een woordvoerder.

Het resultaat wordt gemeten op basis van meetinstrumenten zoals bijvoorbeeld klachtvermindering, kwaliteit van leven en tevredenheid van de cliënt.

Marieke's depressie werd niet herkend

Marieke (17) liep jarenlang rond met haar depressie, omdat de huisarts dacht dat ze 'gewoon' last had van de puberteit.

Meer op rtlnieuws.nl:
Menzis: vergoeding depressies voortaan resultaatgericht