Gezondheid

Menzis: vergoeding depressies voortaan resultaatgericht

13 augustus 2018 08:21 Aangepast: 13 augustus 2018 19:16
Beeld © ANP XTRA

Menzis gaat de kosten voor behandeling van depressies en angsten niet langer vergoeden op basis van het aantal behandelingen. Vanaf volgend jaar krijgen behandelaars betaald op basis van het behaalde resultaat. Dat bevestigt de zorgverzekeraar na berichtgeving door de Volkskrant.

"We willen belonen op de uitkomsten en niet langer op het aantal behandelingen. Het belang van de patiënt wordt nu meegewogen", aldus de woordvoerder. "In de gezondheidszorg is veel geld gemoeid. Dat geld moet worden ingezet om de uitkomst voor de patiënt te verbeteren."

'Grotere uitdaging wordt zwaarder beloond'

Volgens Menzis leidt deze maatregel er niet toe dat nu alleen de 'makkelijke patiënten' worden behandeld. "Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat."

Het resultaat wordt gemeten op basis van meetinstrumenten zoals bijvoorbeeld klachtvermindering, kwaliteit van leven en tevredenheid van de cliënt.

Afspraken gemaakt met achttien organisaties

De verzekeraar heeft hierover voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met achttien organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om behandelingen van niet-chronische depressies en angsten die korter dan een jaar duren. Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar die in de geestelijke gezondheidszorg op resultaat gaat financieren. Bij behandelingen voor bijvoorbeeld heupblessures gebeurde dit al.

Bregtje was 8 maanden depressief: ‘Ik durfde niet meer op mijzelf te vertrouwen’ 

"Je praat jezelf helemaal de grond in." Bregtje Knaap was acht maanden depressief. In Nederland kampen ruim 800.000 mensen met een depressie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore