Ga naar de inhoud
Gezondheid

Jaarlijks 100 onnodige sterfgevallen door baarmoederhalskanker

Labonderzoek naar baarmoederhalskanker. Beeld © ANP XTRA

Ieder jaar overlijden tientallen Nederlandse vrouwen onnodig aan baarmoederhalskanker. Hun dood had voorkomen kunnen worden als ze hadden deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, meldt het AD.

Nederlandse vrouwen krijgen - tussen hun 30ste en 60ste - iedere vijf jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. De afgelopen twee jaar gaf slechts zestig procent van de vrouwen gehoor aan die oproep. Veel vrouwen weigeren om uiteenlopende redenen een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overlijden er ieder jaar 120 tot 150 vrouwen aan baarmoederhalskanker, die niet hebben meegedaan aan het onderzoek. Zeventig procent van hen had mogelijk geholpen kunnen worden. Dat komt neer op zo'n 100 vrouwen, aldus het RIVM.

'Dat zoveel vrouwen sterven is zó onnodig'

Het bevolkingsonderzoek geeft vrouwen 'een heel dikke kans om baarmoederhalskanker tegen te gaan', zegt oncoloog Nienke van Trommel van het Amsterdamse kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek (AVL). "Dat zoveel vrouwen sterven is zó onnodig."

Van Trommel vindt het RIVM te voorzichtig bij de voorlichting over het bevolkingsonderzoek. "Het RIVM is daarin doorgeschoten", zegt ze tegen het AD.

Baarmoederhalskanker sneller ontdekken: dit verandert er

Minder doden door baarmoederhalskanker. Daar moet een nieuwe methode van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zorgen.
Bron: RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore