Ga naar de inhoud
Gezondheid

Amsterdam UMC roept goedkoper medicijn voor zeldzame ziekte terug

Archieffoto

Het eigen medicijn dat het Amsterdam UMC al maanden maakt voor mensen met de zeldzame stofwisselingsziekte CTX, wordt op aandringen van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voorlopig niet gebruikt.

Het gaat om het medicijn CDCA. Het ziekenhuis maakte in april dit jaar bekend het peperdure medicijn zelf te gaan maken, nadat de fabrikant Leadiant het medicijn aanbood voor 170.000 euro per patiënt per jaar.

ZIE OOK: Amsterdams ziekenhuis maakt zelf goedkoper alternatief voor peperduur medicijn

Het farmaceutische bedrijf diende daarop een klacht in bij de IGJ. Na deze melding heeft die een inspectie uitgevoerd bij het ziekenhuis. Uit die inspectie concludeerde de IGJ dat de Chinese grondstof voor het medicijn niet optimaal getest kan worden en ook dat het middel onzuiverheden bevat. 

De inspectie kan alleen niet zeggen om welke onzuiverheden het gaat. Wel dat het boven de wettelijke toegestane limiet zit. "Dat is mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid van de patiënten."

Voor de zekerheid

Hoewel niet duidelijk is of het medicijn nu gevaarlijk is, moet het Amsterdam UMC vooralsnog voor de zekerheid stoppen met het maken en toedienen van de medicatie CDCA. Het medisch centrum heeft volgens eigen zeggen direct contact gezocht met alle 49 patiënten. 

ZIE OOK: Goedkoop medicijn weer peperduur: 'Ik ben opgehouden er boos over te worden'

Amsterdam UMC stelt dat het de kwaliteit van de grondstof voor toepassing uitgebreid heeft laten onderzoeken. Frida van den Maagdenberg, lid van de raad van bestuur van Amsterdam UMC: "Wij hebben het middel vanaf het begin volgens geldende Europese kwaliteitseisen laten testen door een gecertificeerd laboratorium. We zijn verbaasd dat de IGJ tot een andere conclusie komt."

Vergoeden

Verzekeraars hebben intussen beloofd het oorspronkelijke, veel duurdere medicijn van het bedrijf Leadiant voorlopig te vergoeden, al zit het niet in het basispakket. Amsterdam UMC bezorgt dit middel nu bij de patiënten, staat op de site van de organisatie.

Bron: RTL Nieuws