Gezondheid

Exotische hooikoortsplant groeit in Nederland als kool: 'Tegenhouden is te laat'

03 augustus 2018 11:53 Aangepast: 03 augustus 2018 12:03
De ambrosia is een sterke allergieplant. Beeld © ANP

Hooikoortspatiënten gaan een zwaar najaar tegemoet. De ambrosiaplant, de belangrijkste oorzaak voor hooikoorts, groeit als kool. Dat komt door de weersomstandigheden. Die zijn perfect, zegt ecoloog Arnold van Vliet.

De ambrosia is een sterke allergieplant. Dat wil zeggen dat er minder pollen nodig zijn voor een zelfde allergische reactie als bijvoorbeeld bij gras. De plant komt aan het eind van de zomer tot bloei.

Lastig te herkennen

"Het is een vrij lastig te herkennen plant", zegt Michiel Verhofstad van stichting Floron, die onderzoek doet naar wilde planten. "Hij heeft een geveerd blad en dat komt overeen met planten die al in Nederland groeien zoals boerenwormkruid en bijvoet."

Floron zegt de laatste tijd 'iets meer' waarnemingen te hebben ontvangen van burgers en vrijwilligers. Verhofstad adviseert hen de plant met wortel en al uit de grond te trekken.

'Deze plant willen we hier niet'

"Het Nederlandse klimaat wordt steeds beter voor de ambrosia, maar deze plant willen we hier niet", zegt ecoloog Arnold van Vliet. "De ambrosia is dé hooikoortsplant."

Nu duikt de ambrosia nog incidenteel op, maar daar zou in de toekomst wel eens verandering in kunnen komen. "Ik denk niet dat we de plant kunnen tegenhouden, maar we kunnen het proces wel uitstellen", zegt Van Vliet. Hij zegt dat de plant vooral op 'ruigere plekken' groeit. "Zoals bijvoorbeeld aan wegbermen en akkerranden of braakliggend terrein."

Restafval

Wie de ambrosia tegenkomt, moet die met wortel en al uit de grond trekken. Gooi de plant niet in de groene bak, maar in een afgesloten zak in de bak voor restafval, zegt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). 

Bij het weghalen van de ambrosia is het belangrijk om dekkende kleren en handschoenen te dragen om zo allergische reacties te voorkomen. Als de planten bloeien, wordt ook een mondkapje en bril geadviseerd.

De autoriteit heeft een meldpunt geopend waar mensen hun waarnemingen kunnen doorgeven: ambrosiavrij.nu.

Trek de plant voor de bloei uit de grond

De meest effectieve bestrijdingsmethode is het handmatig uittrekken van de planten, met wortel en al. Het is belangrijk om dit te doen voordat de planten bloeien, zodat er geen pollen loskomen en de plant geen zaad kan vormen.

In een afgesloten zak in de vuilniszak

De planten kun je het beste in een afgesloten zak stoppen. Doe deze zak bij het huishoudelijke afval. Doe ambrosiaplanten niet in de groencontainer. Het risico is dan groot dat zaden alsnog worden verspreid, bijvoorbeeld via compost.

Bron: NVWA

Hooikoorts: wanneer en waarom je last hebt

Voor hooikoortspatiënten breken zware tijden aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore