Ga naar de inhoud
Gezondheid

Verkoop blauwe bessen stijgt: 'Net zo gezond als één appel of banaan'

Beeld © iStock

We kopen steeds vaker blauwe bessen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Er worden allerlei gezondheidsvoordelen toegedicht aan het blauwe fruit. Google maar eens op 'blauwe bessen' en de sites waarin het fruit wordt omschreven als 'superfood' vliegen je om de oren. Wat is daar nou echt van waar?

​Online wordt van alles beweerd over blauwe bessen. Het fruit zou bijvoorbeeld beschermen tegen ziekten zoals kanker, zorgen voor gezonde hersenen en sterke botten én helpen bij vetverbranding.

Niet gezonder

"Ja, blauwe bessen zijn gezond", zegt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum. "Het is een prima fruitsoort, maar niet een die gezonder is of betere eigenschappen heeft dan welk ander soort fruit dan ook."

Volgens Van der Ploeg bevat deze bes iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat weer meer eiwit. "Die heb je ook nodig. Dus je moet genoeg van alles eten."

Chronische ziektes

Eet je twee stuks fruit en 250 gram groente en varieer je de soorten groente en fruit, dan verlaag je de kans op chronische ziekten. Een klein schaaltje blauwe bessen staat hierbij gelijk aan één stuk fruit.

Als voorbeeld van die chronische ziekten noemt Van der Ploeg darmkanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. "Dat is het enige dat wetenschappelijk bewezen is. Maar dat is door het eten van fruit in het algemeen, niet alleen het eten van blauwe bessen." 

Variëren

Dat beaamt Roel Vonk, hoogleraar medische voedingsleer aan de Rijksuniversiteit Groningen. "In blauwe bessen zitten wel flavanoïden, een verzameling stoffen die allerlei positieve effecten heeft op het lichaam. Maar dat zit niet alleen in de blauwe bes, dat zit in ongelooflijk veel groente- en fruitsoorten."

Variëren met fruitsoorten is dus het beste. "Dat zorgt ervoor dat je een optimale mix van vitamines en mineralen binnen krijgt", aldus Van der Ploeg. "Sommige fruitsoorten worden gepromoot als superfruit. Er wordt gezegd dat ze bijzondere eigenschappen hebben, maar van fruit is alleen bewezen dat het gezond is als je er verschillende soorten van eet." 

Miniatuurvoorbeeld
(Foto: iStock)

Stort je dus niet op één soort fruit, zoals nu op de blauwe bes. "Als je alleen maar blauwe bessen eet en al het andere fruit laat staan, ben je niet goed bezig", zegt hoogleraar Vonk. "Als mensen elke ochtend ontbijten met havervlokken, blauwe bessen en yoghurt: top! Maar als je vervolgens ander fruit laat staan, heb je er geen gezondheidsvoordeel aan. Het gaat echt om de mix."

Voedselhype

Zowel Vonk als Van der Ploeg zeggen dus dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat blauwe bessen gezonder zijn dan andere soorten fruit. "Er wordt wel druk onderzoek naar gedaan, maar het is nog niet bewezen”, zegt Vonk.

Van der Ploeg noemt de blauwe bes als ‘superfood’ dan ook een hype. "En die hype gaat zeker weten weer over, zoals de meeste voedingstrends.”

Denk aan gojibessen, quinoa en bloemkool. "Prima dat er af en toe zoveel aandacht voor een soort groente of fruit is, want het is gezond, maar bloemkool, gojibessen en nu blauwe bessen zijn echt niet gezonder dan andere soorten. Laat je niet bedotten door voedselhypes."

Populariteit blauwe bessen blijft stijgen

De omzet van blauwe bessen in de supermarkt is de laatste vier jaar toegenomen met 250 procent en de import van het blauwe fruit is de laatste jaren verdrievoudigd. In 2017 voerde Nederland 9,8 miljoen kilo blauwe bessen in, bijna drie keer zoveel als in 2013.

Blauwe bessen staan op de derde plaats van de meest geteelde fruitsoorten in Nederland. Het fruit moet alleen peren en appels voor zich dulden. Volgens het CBS blijft de verkoop stijgen omdat de blauwe bes bij de consument een gezond imago heeft.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

'Veel voedselhypes zijn flinterdun':

Volgens voedseldeskundige Frans Kok zijn voedselhypes vaak flinterdun. "Dat is gewoon winkelen in de wetenschap", zegt hij.

Bekijk hier het item:

 

Meer op rtlnieuws.nl: