Gezondheid

In 10 jaar tijd drie keer zoveel maagverkleiningen: 'Operatie is laatste redmiddel'

19 juli 2018 13:28 Aangepast: 19 juli 2018 14:09
Meer mensen erkennen dat obesitas een chronische ziekte is. Beeld © ANP

Met een maagverkleining kunnen veel te dikke mensen tientallen kilo's verliezen. Steeds meer mensen ondergaan zo'n operatie. Waren dat er in 2007 nog zo'n 3500, vorig jaar gingen meer dan 11.000 mensen onder het mes.

Volgens de Nederlandse Obesitas Kliniek komt die stijging vooral doordat steeds meer mensen te dik zijn. Zo'n 100.000 volwassenen in Nederland hebben morbide obesitas, bleek eerder deze maand uit cijfers van het CBS.

Ook worden de operaties bekender, zegt een woordvoerder van de kliniek. "Het leeft steeds meer. Meer mensen erkennen dat obesitas een chronische ziekte is."

Strenge voorwaarden 

Een maagverkleining krijg je namelijk niet zomaar, zegt chirurg Eric Hazebroek, die in het Rijnstate-ziekenhuis maagverkleiningen uitvoert. "Een operatie is echt een laatste redmiddel, voor mensen die alles al geprobeerd hebben. Er zijn strenge voorwaarden waar je aan moet voldoen voor je geopereerd wordt."

In Nederland krijg je alleen een operatie als je een bmi hebt van hoger dan 40, of een bmi boven de 35 met ernstige andere problemen, zoals diabetes, slaapapneu of hartproblemen. Bovendien moet je aantonen dat je al hebt geprobeerd om op andere manieren af te vallen.

Een operatie is dus niet bedoeld als cosmetische ingreep. Patiënten worden voor en na de operatie intensief begeleid. De grootte van de maag wordt teruggebracht tot de maat van een kiwi, dus na de operatie moet je aanleren om 5 á 6 keer per dag een kleine maaltijd te eten.

Chirurg Hazebroek: "De operatie is een hulpmiddel om een nieuwe levensstijl vol te houden. Als je de hele dag cola of milkshakes blijft drinken, dan werkt het niet. Dan heb je je overgewicht zo weer terug."

Geen eigen schuld

Het is goed dat meer mensen zich laten behandelen voor hun obesitas, zegt Hazebroek. "Veel mensen hebben het idee dat dik zijn je eigen schuld is. Maar niemand is dik voor zijn lol. En zo dik word je echt niet zomaar. Te veel eten is een probleem, maar er spelen veel meer factoren. Obesitas is echt een chronische aandoening."

Obesitas kan een genetische oorzaak hebben. Ook stress, hormonen en slaapgebrek kunnen de energiehuishouding verstoren. Ook jojo-diëten kan obesitas erger maken, doordat je lichaam in de war raakt en juist extra energie probeert op te slaan.

Hazebroek vindt het raar dat er zo neerbuigend over dikke mensen wordt gedacht. "Een roker die longkanker krijgt, wordt ook meteen behandeld. En als je een maagzweer hebt, zegt ook niemand dat je het dan maar rustiger aan had moeten doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore