Gezondheid

Waarschuwing voor besmette bevroren groenten

12 juli 2018 19:56 Aangepast: 13 juli 2018 08:56
Bevroren groenten (archiefbeeld). Beeld © iStock

In Nederland zijn bevroren groenten in omloop die mogelijk besmet zijn met de bacterie Listeria monocytogenes. De besmette groenten hebben in andere Europese landen tot meerdere doden geleid.

Daarvoor schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

De bevroren groenten komen uit een fabriek in Hongarije van de producent Greenyard. De NVWA stelt dat de betrokken bedrijven de producten uit de handel moeten nemen en waarschuwingen moeten geven als blijkt dat ze hier zijn verkocht.

De groenten zijn verwerkt in diverse producten en verkocht als diepvriesgroenten. Hoeveel daarvan hier in omloop zijn, wordt onderzocht.

47 mensen ziek geworden

Sinds 2015 zijn minstens 47 mensen ziek geworden van de bevroren groenten. Negen van hen zijn uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens het Voedingscentrum is de kans op besmetting met deze bacterie klein. Gezonde mensen met een normale afweer worden er meestal ook niet erg ziek van. Maar voor jonge baby's, ouderen en mensen die al verzwakt zijn, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Zij lopen een risico op onder meer maag- en darminfecties, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Bij zwangere vrouwen kan infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Meerdere terugroepacties

Consumenten hebben geen middelen om zelf te controleren of groenten van het bewuste Hongaarse bedrijf in een product zijn verwerkt dat ze hebben gekocht, zegt een woordvoerder van de NVWA. De dienst verwacht dat de komende tijd meerdere terugroepacties zullen volgen.

Om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden is het verstandig bevroren groenten voor consumptie goed te verhitten, schrijft de NVWA. Dat geldt vooral voor de eerder genoemde risicogroepen. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Broodje 'pulled chicken' uit de schappen vanwege gevaarlijke bacterie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore