Gezondheid

Jas uit in april, bibberen in september: de ene 20 graden is de andere niet

11 juli 2018 14:00 Aangepast: 11 juli 2018 22:04
De ene 21 graden is de andere niet. Beeld © ANP Foto

De koele dagen deze week voelen als een onaangename verrassing. Gek eigenlijk, want in het voorjaar doen we een vreugdedansje als het 20 graden is. Waarom voelt die temperatuur nu dan zo onprettig?

Het sleutelwoord is gewenning, zegt thermofysioloog Koen Level. "In de winter is het kouder buiten, daar stelt je lichaam zich op in. Alles is erop gericht te functioneren in die lagere temperatuur. Als je dan naar binnen gaat, veranderen je kern- en huidtemperatuur. Die verandering is de clou."

En die verandering is tijdens de koudere winterdagen nou eenmaal groter dan bijvoorbeeld tijdens een mooie zonnige dag in april. Dan is de temperatuur een stuk hoger dan je gewend bent, legt Level uit. "Dan kun je je lichaamstemperatuur beter behouden, hoef je het kacheltje niet meer op te stoken zogezegd." 

Gewend

Inmiddels is het al weken goed weer. "We zijn geacclimatiseerd, goed gewend geraakt aan de temperatuur", zegt Level. "Onze huidtemperatuur loopt niet meer zo snel op, we zweten niet meer zo snel." Niet zo gek dus dat de koelere dagen zo onaangenaam voelen. "We zijn er gewoon niet meer op ingesteld." 

Overigens wennen wij mensen makkelijker aan hitte dan aan koude, zegt hij. "We hebben veel mogelijkheden om met hitte om te gaan, zweten bijvoorbeeld. Aan kou kunnen we - behalve kortstondig rillen - niet zoveel doen."

Klam gevoel

Dan nog even kort over hitte en hitte. In Nederland klagen we altijd dat het hier zo 'benauwd warm' is. Ga dan maar eens naar Japan, waar over twee jaar rond deze tijd de Olympische Spelen worden gehouden, zegt Level. "Daar is het echt supervochtig, wat voor een heel klam gevoel zorgt."

Luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol bij die perceptie van warmte. "Die bepaalt namelijk hoe goed je je eigen warmte kwijt kunt. En zweten, afkoelen dus, helpt alleen als het zweet ook daadwerkelijk kan verdampen. In een vochtige omgeving is zweten minder effectief, waardoor je het als warmer ervaart", aldus Level. 

Lekker zomer, maar wat trek je aan naar je werk?

De eeuwige vraag: wat is nog netjes en wat is te bloot?

Meer op rtlnieuws.nl: