Ga naar de inhoud
Gezondheid

Nederlandse hoogopgeleide drinkt vaakst alcohol van Europa

(Archieffoto) Beeld © iStock

Een groot deel van de hoogopgeleiden in Nederland drinkt geregeld alcohol. Vooral de ouderen doen dat. Ze staan in Europa zelfs bovenaan als het gaat om regelmatige drinkers.

Daar staat tegenover dat hoger opgeleide Nederlanders minder roken dan de lager opgeleide Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek naar de verschillen in leefstijl tussen Nederlanders met verschillend opleidingsniveau.

Gezonder gedrag

In de meeste gevallen gedragen hoger opgeleiden zich gezonder. Ze eten vaker groenten en fruit en bewegen minimaal een keer per week intensief. Daarentegen drinkt een groot deel geregeld alcohol.

Uit het onderzoek blijkt dat alcoholconsumptie gerelateerd is aan het opleidingsniveau van de ouders. Een groter deel van de Nederlanders met academisch opgeleide ouders drinkt geregeld alcohol (vaker dan 1 keer per week), ook als ze zelf lager zijn opgeleid. Wie een hoger opgeleide partner heeft, heeft een kleinere kans om te roken, maar meer kans op geregeld alcoholgebruik.

Overgewicht

Volgens het onderzoek vertoont een groot deel van de Nederlanders met een lagere opleiding een opeenstapeling van ongezonde gedragingen. Het gaat om roken, alcohol drinken en overgewicht. Dat laatste komt onder de laagopgeleiden veel vaker voor dan onder de hoger opgeleiden.

De opleidingsverschillen in overgewicht zijn groter bij vrouwen dan bij mannen. Laagopgeleiden in meer welvarende buurten eten relatief gezonder.

Het onderzoek is uitgevoerd door medewerkers van de sectie sociologie van de Radboud Universiteit (RU) in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In de publicatie zijn ook gegevens uit andere Europese landen verwerkt.

'Glas alcohol bekort je leven met halfuur'

Met zomerweer zoeken veel mensen het terras op, het liefst met een biertje of een wijntje. Voor al die drinkers is er slecht nieuws: alcohol is nog ongezonder dan gedacht. 

Meer op rtlnieuws.nl: