Gezondheid

'Vaarwel puistjes': Belgische superbacteriën komen naar Nederland

11 juli 2018 10:55 Aangepast: 12 juli 2018 15:20
Yun acnebehandeling Beeld © Yun

Met dezelfde 'goede bacteriën' die de huid van pasgeboren baby's beschermen gaat de Belgische startup Yun sinds vorig jaar huidschimmels, schilfers en acne te lijf. In België zijn de crèmes, zalfjes en zeepjes, die nu ook de Nederlandse markt opkomen, een succes. Nederlandse dermatologen zijn kritisch.

Miniatuurvoorbeeld

Vorige maand deelde Yun 1000 gratis acnebehandelingen uit aan gewillige Nederlandse testers. Die waren voor 10 uur 's ochtends al geclaimd, zegt het bedrijf.

"In België verkopen we via apotheken, maar Nederlanders gaan liever naar de drogist. Daarom denken we dat mond-tot-mondreclame hier beter werkt", zegt Tom Verlinden (foto), ceo van Yun in gesprek met RTL Z over de actie.

Vaginale zeep

Inmiddels zijn er in België 'duizenden producten verkocht'. Tegen acne, tegen voetschimmel tegen een droge huid. En een vaginale zeep 'die wel goed is voor de lokale flora.'

Waarom dat goed is? "Omdat alle producten gebruik maken van goede levende bacteriën, die van nature al aanwezig zijn op of in je lijf. Die goede worden gebruikt om de slechte te bestrijden", zegt Verlinden.

Aanvankelijk was het plan om pas in 2019 de grens over te steken, maar inmiddels zijn de ogen gericht op Nederland. "We zijn nog in gesprek met goede distributiepartners, maar een Etos of Kruidvat ligt in de lijn der verwachting" , zegt Verlinden. In de webshop kosten de losse producten tussen de 25 en 39 euro.

Net zoals Yakult

De voormalig apotheker vergelijkt zijn product met de probiotica die we gebruiken voor onze darmen, zoals Yakult, maar dan voor de huid. We hebben die goede bacteriën hard nodig, zeggen ze bij Yun. In onze strijd tegen slechte bacteriën grepen we tot nu toe namelijk te vaak naar antibiotica, waardoor we steeds vaker resistent zijn tegen het middel.

"De WHO heeft dit aangemerkt als een van de grootste bedreigingen voor de mens", zegt Verlinden. "De tactiek is altijd geweest om álle bacteriën te doden als iemand bijvoorbeeld een infectie heeft. We moeten anders gaan denken. "Wij mensen bestaan voor 60 procent uit bacteriën, en die doen veel goede dingen. Als we dat gebruiken om de slechte te killen, dan is er geen gevaar meer voor resistentie."

'Geen beter middel'

Je kunt volgens Yun niet teveel goede bacteriën hebben. Te weinig wel. Dat maakt de huid vatbaar voor bijvoorbeeld acne. "Onze klinische studie toont aan dat alle patiënten zichtbaar resultaat boeken in vier weken", zegt Verlinden. "Er is geen zelfde, of beter werkend middel op de markt."

Yun maakt de claim niet zomaar. Het is iets waar volgens Verlinden 12 jaar lang onderzoek naar is gedaan door een team van Universiteit van Antwerpen, onder leiding van professor in microbiologie Sarah Lebeer en bio-ingenieur Ingmar Claes. Verlinden kwam vijf jaar geleden aan boord om het tot een verkoopbaar product te smeden. "Alles is gepatenteerd."

Een jaar na de introductie van Yun op de Belgische markt is het team gegroeid van 3 naar 23. "De omzet gaat dit jaar voorbij de miljoen", zegt Verlinden. De producten werden volgens hem in België razendsnel gebruikt door dermatologen en apotheken. 

Voorbij de miljoen

Maar werkt het echt zo goed? Dermatologen die we spraken zijn kritisch, alleen een crème is vaak niet genoeg voor een volledige behandeling, waarschuwen ze. 

Dermatoloog David Njoo, eigenaar van David Njoo Skin & Laser Clinics en het huidblog Huidarts.com, noemt de behandeling van alle huidaandoeningen 'tricky'. "Ik ben altijd voor een aanpak op meerdere fronten, omdat de problemen ook op meerdere levels ontstaan", zegt hij.

Bij acne zijn er bijvoorbeeld zowel bacteriën als ontstekingen actief en is de huid verdikt. "Het is daarom de vraag of dit product, dat alleen de bacteriële kant aanpakt, het hele probleem oplost. Wat is precies zichtbaar resultaat?"

Goede bacteriën kunnen helpen

Dermatoloog Francis Wu, oprichter van huidverzorgingslijn Iconic Elements, sluit zich aan bij de kritiek. Ook hij wijst erop dat aanpak op een front niet genoeg is. "Acne is een multicausale aandoening waarbij hormonen, bacteriën en verhoorning van de huid een rol spelen. Ook de zuurgraad van de huid heeft invloed op het ontstaan."

Volgens Wu zijn er wel aanwijzingen dat 'goede bacteriën' ontstekingen van de huid kunnen remmen. "Een kleine studie toonde al aan dat yoghurt ook iets tegen acne kan doen. Maar we weten nog niet welke bacteriën en hoeveel bacteriën in bijvoorbeeld een crème het beste werken."

Yun weet het wel

Dat weet Yun nu juist wel, zegt Verlinden. Dat is namelijk waar al die tijd onderzoek naar is gedaan. "De moeilijkheid zat hem vooral in het vinden van de juiste bacterie tegen de juiste kwaal. Ook moesten de bacteriën levend blijven om hun werk goed te kunnen doen. Door ze te verpakken in minuscule capsules blijven ze als het ware in coma tot ze de huid raken."

De klinische studie van Yun is gedaan met patiënten met milde tot matige acne. "Volgens de zogenoemde wetenschappelijke acnescore zijn we 3,3 keer meer efficiënter dan bestaande producten. Het resultaat verschilt wel per persoon. Bij sommigen is het volledig weg, bij anderen is er een enorme verbetering. Ook mensen met ernstige acne hebben baat bij Yun."

'Je kunt er niet ziek van worden'

Yun zegt daarbij alleen natuurlijke bestanddelen te gebruiken om de producten houdbaar te houden. "Geen parabenen of weekmakers. We hebben 100 procent uitgesloten dat je van onze spullen ziek kunt worden", aldus Verlinden.

Na de Nederlandse markt moeten Luxemburg en Frankrijk volgen. Daarna hoopt Yun een grote partner aan boord te halen voor de distributie in heel Europa en verder. "We denken aan een grote farmaceut. En er staan al een aantal grote in de rij", zegt hij. Namen wil hij niet noemen. 

Groeien wil Yun daarom vooral doen op eigen kracht. Tot nu toe is het lange traject betaald uit eigen zak en met behulp van zeker 1 miljoen euro aan subsidiegeld. "We zijn bijna rond met een nieuwe grote subsidieronde. En als het echt hard gaat dan willen we een investeerder aan boord halen", zegt Verlinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore