Gezondheid

Wanhopige patiënten gebruiken gevaarlijk chloormiddel. Dit is waarom

06 juli 2018 18:34 Aangepast: 08 juli 2018 07:36
MMS wordt door natuurgenezers verkocht als medicijn. Beeld © RTL Nieuws

Veel chronische lymepatiënten gebruiken dubieuze, alternatieve geneesmiddelen. Volgens officiële instanties kan dat gevaarlijk zijn, maar veel gebruikers zijn de wanhoop nabij en negeren dat advies.

Miracle Mineral Solution (MMS) is zo'n middel dat populair is bij wanhopige lymepatiënten. MMS is een waterzuiveringsmiddel waarvan de geneeskrachtige werking nooit wetenschappelijk is aangetoond. Integendeel. Het is schadelijk voor de gezondheid, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

'Veel patiënten ontzettend ziek en wanhopig'

Dat er toch veel patiënten zijn die er gebruik van maken, verbaast de voorzitter van de Lymevereniging allerminst. "Het grote probleem met chronische lyme is dat artsen er geen goede behandeling voor hebben. Heel veel chronische lymepatiënten zijn ontzettend ziek en wanhopig. Mensen proberen van alles en nog wat. We horen weleens positieve verhalen over MMS."

Ook de Stichting Tekenbeetziekten weet dat MMS veel gebruikt wordt door lymepatiënten. Vaak in combinatie met andere middelen. De ervaringen zijn wisselend, zegt een woordvoerster zonder dat te specificeren

Volgens de stichting zijn veel patiënten ten einde raad. "Ze worden niet behandeld, verliezen hun baan en krijgen geen uitkering. Lyme heeft een enorme belasting op relaties, jongeren kunnen hun studies niet afronden en vrouwen met kinderplannen moeten die in de koelkast zetten. Het is mensonterend."

Tragische situatie en groeiend probleem

De Lymevereniging spreekt van een tragische situatie en een groeiend probleem. "De ziekte komt steeds vaker voor. Ook daarom is het van belang dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de behandeling van chronische lyme. Patiënten hoeven dan niet zelf op zoek naar iets dat werkt en waarvan de precieze risico's onduidelijk zijn."

Deskundigen zijn niet verbaasd dat patiënten de waarschuwingen voor MMS negeren. "Patiënten die kiezen voor de alternatieve geneeskunde hebben al een beslissing genomen", zegt psycholoog professor Frits van Dam. "Die zullen de waarschuwing van de NVWA niet al te serieus nemen. Ze zien de NVWA als onderdeel van het reguliere circuit. Dat praat je ze bijna niet uit hun hoofd. Dat is de ellende."

Relatie met patiënt

De meeste mensen die kiezen voor alternatieve geneeskunde zijn onzeker, hebben onvoldoende vertrouwen in de reguliere geneeskunde of gebruiken het als extra steuntje in de rug. 

De kracht van de alternatieve geneeskunde zit 'm in de manier waarop behandelaars hun patiënten benaderen, zegt gezondheidspsycholoog Arie Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen.

"In de reguliere geneeskunde gaat het om feiten, diagnose en behandeling. De consulten in de alternatieve geneeskunde zijn lang en zitten heel anders in elkaar. Het gaat niet om waarheid, maar om het proces naar genezing. Er wordt een goede relatie opgebouwd tussen behandelaar en patiënt, terwijl ze hun huisarts horen zeggen: 'U heeft klachten, we hebben u onderzocht, er is niets aan de hand. U bent gezond'."

'Zolang patiënt het maar gelooft'

Dat is frustrerend, want patiënten voelen dat anders, zegt Dijkstra. "Die voelen zich elke dag weer ziek. Dat veroorzaakt angst en daardoor gaan ze op zoek naar een oplossing. Die krijgen ze van de alternatieve geneeskunde. De klachten worden veroorzaakt door verstoorde energiebanen of E-nummers. Het maakt niet uit, zolang de patiënt het maar gelooft."

De patiënt begrijpt wat er aan de hand is en krijgt een oplossing. "Die combinatie kan een prachtig bloeiend placebo-effect veroorzaken", zegt Dijkstra. "Dat kan echt werken. Bij pijnbestrijding is dat ook aangetoond."

Psycholoog Van Dam, ook verbonden aan de Vereniging tegen de Kwakzalverij, zegt dat sommige patiënten steun putten uit alternatieve middelen."Het is niet alleen maar negatief, maar mijn indruk is dat er bij lyme een grens wordt overschreden. Patiënten worden financieel gedupeerd, of er zijn lichamelijke risico's."

Meer op rtlnieuws.nl:
Levensgevaarlijk chloormiddel nog steeds te koop als 'medicijn'

Gevaarlijk 'wondermiddel' wordt gebruikt tegen kanker, lyme en autisme

MMS is een waterzuiveringsmiddel dat bedoeld is om vervuild water te reinigen als er geen schoon drinkwater voorhanden is. Het bestaat uit twee vloeistoffen die moeten worden gemengd, waarna de stof chloordioxide ontstaat. Het inademen daarvan kan al gevaarlijk zijn, net als contact met de huid of het inslikken van die vloeistof.

Toch is dat precies wat er gebeurt wanneer alternatieve genezers het middel voorschrijven als potentieel wondermiddel bij tal van ziekten en aandoeningen, zoals kanker, lyme en autisme. 

De NVWA waarschuwt al sinds 2010 voor MMS. Desondanks blijven mensen het middel kopen in de hoop om op miraculeuze wijze te genezen. In de tussentijd zijn twee Nederlandse vrouwen ziek geworden. Zeker een van hen is op de intensive care in het ziekenhuis beland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore