Gezondheid

Duizenden jongeren in gevaar omdat ze te veel energiedrankjes drinken

06 juli 2018 03:47 Aangepast: 06 juli 2018 13:13
Beeld © ANP

Zo'n 19.000 jongeren in Nederland drinken zo veel energiedrankjes, dat het serieuze gevaren oplevert voor hun gezondheid. Zij drinken soms wel een liter per dag.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM. Toch wil staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid nog niet overgaan tot een verkoopverbod voor jongeren, zoals supermarkten Aldi en Lidl dat eerder deze week aankondigden.

Verslaafd aan energiedrankjes:

Jongeren lijken wel te weten dat energiedrankjes niet goed voor ze zijn, maar toch kunnen veel er niet vanaf blijven.

Drie blikjes op een dag

De 19.000 jongeren zijn tussen de 13 en 18 jaar. Zij drinken soms wel drie blikjes op een dag, wat neerkomt op een liter. Dat kan hartritmestoornissen, duizeligheid en angststoornissen veroorzaken. Het Voedingscentrum adviseert daarom hooguit één blikje per dag te drinken. Kinderartsen pleiten al langer voor een totaal verbod voor jongeren tot 18 jaar.

Dat wil Blokhuis niet, maar hij roept artsen op alert zijn op de signalen. "Als jongeren bepaalde klachten hebben, bijvoorbeeld slapeloosheid of andere gezondheidsklachten die gerelateerd kunnen zijn aan het gebruik van dit type drankjes dan zou er meteen een alarmbelletje moeten gaan rinkelen."

Totaal afgenomen

De kleine groep jongeren zijn de uitzondering. Over het algemeen is de consumptie van energiedrankjes onder jongeren de afgelopen jaren afgenomen, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Vier op de vijf jongeren drinken ze nooit of minder dan wekelijks.

Drie belangrijke vragen en antwoorden over energiedrank

1. Kun je verslaafd raken aan energiedrank?

Dat zullen wij niet zo zeggen, zegt het Voedingscentrum. "Dat impliceert namelijk dat je verslaafd kunt zijn aan suikers. En dat is een term die er wat ons betreft niet bij past."

Het is niet zo dat er sprake is van ontwenningsverschijnselen als je zou stoppen met het eten of drinken van suikers. Je kan wel wennen aan de zoete smaak van suiker.

2. Waarom zijn energiedrankjes zo slecht?

Het Voedingscentrum adviseert kinderen jonger dan 13 om helemaal geen energiedrank te drinken en kinderen tussen de 13 en 18 maximaal een per dag.

Energiedrankjes bevatten cafeïne en hoewel er maar beperkt onderzoek is gedaan naar het effect van cafeïne op kinderen, zijn de tekenen slecht. "Het gebruik ervan heeft mogelijk nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij kinderen en jongeren. En daarbij bevatten energiedrankjes veel suikers. Doe dat bij voorkeur niet."

3. Wat zeggen de jongeren zelf?

Jongeren zelf zeggen dat ze druk worden van energiedrankjes, hyperactief zelfs en er slaapproblemen door hebben. "Vaak zijn ze korte tijd opgepept, daarna storten ze in."

Het Voedingscentrum zegt blij te zijn dat Aldi en Lidl stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen jonger dan 14. "We hopen dat andere supermarkten hun voorbeeld volgen. Dit is alvast een goede stap."

Meer op rtlnieuws.nl:
Hartproblemen door energiedrankjes: Tahnee dronk zeven blikjes per dag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore