Gezondheid

Bloeddrukmedicijnen uit handel genomen wegens vervuiling

05 juli 2018 22:25 Aangepast: 05 juli 2018 22:29
Beeld © ANP

Een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan wordt teruggeroepen. De pillen zijn vervuild met de stof NDMA, die waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Medicijnen met valsartan worden voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk, voor de behandeling van patiënten die recent een hartinfarct hebben gehad en de behandeling van hartfalen.

Fabriek in China

De terugroepactie gaat alleen om medicijnen met daarin valsartan gemaakt in één fabriek in China, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Alle lidstaten hebben in overleg met het Europees geneesmiddelenagentschap EMA, na een uitvoerige analyse besloten tot het terugroepen van deze geneesmiddelen.

Kans is klein

De kans dat de patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is klein, zo laat een eerste Europese analyse zien. Deze kans is, volgens het RIVM, vergelijkbaar met het extra risico op kanker als gevolg van het regelmatig eten van geroosterd vlees.

De medicijnen worden uit voorzorg teruggeroepen bij apothekers. De betrokken beroepsverenigingen en patiëntenverenigingen zijn over de terugroepactie geïnformeerd.

De inspectie heeft op de website een overzicht geplaatst van de medicijnen die uit de handel worden genomen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore