Gezondheid

Eefje (30) kreeg opnieuw kanker maar kan therapie niet betalen: 'Ik wil nog niet dood'

07 juli 2018 09:14 Aangepast: 23 juli 2018 21:29
Eefje Muller. Beeld © Xammes Fotografie

Nadat Eefje was geopereerd aan baarmoederhalskanker, kreeg ze heftige pijnscheuten in haar onderbuik. Neem maar een paracetamol, zei haar arts. Maar die had het mis: de kanker was terug. In Nederland is Eefje nu uitbehandeld. "Ik heb een prachtleven, ik ben te jong om dood te gaan."

Vorige week werd Eefje dertig. Waar de meeste mensen dat groots vieren, zat Eefje in een Duits ziekenhuis. "Zo had ik het natuurlijk niet gepland, maar ik ben tegelijkertijd blij dat ik de dertig gehaald heb."

Pijn in onderbuik

De baarmoederhalskanker werd twee jaar geleden tijdens een controle bij Eefje ontdekt. "Het was min of meer toeval, ik had geen klachten." Een paar weken na de diagnose werd ze geopereerd. "Het was een zware operatie, die wel twaalf uur duurde. Maar uiteindelijk konden ze alles weghalen."

De artsen zeiden tegen haar dat de kans 'heel klein was' dat de baarmoederhalskanker terug zou komen. "Maar ik kreeg na de operatie veel pijn in mijn onderbuik, en dat werd steeds erger."

'Dit is niet normaal'

Toen ze dat tegen haar arts zei, wuifde die haar zorgen weg. "De pijn zou veroorzaakt worden door de hechtingen, en het zou erbij horen. Ik moest maar gewoon een paracetamolletje nemen."

Omdat Eefje pijn bleef houden, liet ze zich ook door een chiropractor en haar moeder, die fysiotherapeut is, onderzoeken. "Die zeiden allebei meteen: dit is niet normaal, je moet een scan laten maken."

Foute boel

Eefje ging daarop terug naar het ziekenhuis, en vroeg of ze opnieuw onderzocht kon worden. Uiteindelijk kreeg ze een MRI-scan, waaruit al snel bleek dat het foute boel was. "De kanker was terug, en had flink huisgehouden. De artsen zeiden eigenlijk meteen: dit is niet meer te redden."

De grond zakte op dat moment onder Eefjes voeten vandaan, vertelt ze. "Ik baalde zó dat ik niet eerder een scan had laten doen. Had het geholpen als ik er eerder bij was geweest? Ik had veel meer op mijn eigen gevoel af moeten gaan en dat onderzoek af moeten dwingen."

Opnieuw chemo

De teruggekeerde baarmoederhalskanker van Eefje bleek uitgezaaid en in een vergevorderd stadium. Daar is in Nederland nog geen goede behandelmethode voor. De vrouwen bij wie de kanker terugkeert en uitgezaaid is, krijgen chemotherapie om de tumor zo veel mogelijk onder controle te houden. Maar die werkt vaak niet voldoende: de meeste patiënten overlijden al binnen een jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Eefje verloor door de chemo haar haren. (Eigen foto)

Eefje begon nadat de kanker terug was ook aan chemotherapie. "Ik kreeg zes behandelingen en deed daarnaast alles om mijn lichaam te helpen. Ik at geen suiker, deed aan vasten. Ik dacht echt: kom maar op, we gaan ervoor."

'Uitbehandeld'

De behandelingen sloegen redelijk goed aan, in januari kreeg ze de laatste. "De tumoren waren niet helemaal weg, maar werden wel kleiner. Maar die zes behandelingen waren het maximale wat ze patiënten in mijn situatie geven. Dus daarna was het klaar. Ik was volgens de artsen uitbehandeld. Ik zou moeten afwachten hoe de tumoren zich zouden ontwikkelen."

Eefje kan zich niet bij die diagnose neerleggen. "Ik wil niet afwachten tot de kanker weer gaat woekeren. Ik heb een prachtleven, ik wil er nog niet mee stoppen. Ik heb een hele lieve man, en ik wil met hem oud worden. Ik ben nog veel te jong om dood te gaan."

Miniatuurvoorbeeld

Eefje met haar man tijdens hun bruiloft. (Eigen foto)

Kliniek in Duitsland

Eefje besloot op zoek te gaan naar andere behandelmethodes, en stuitte op een kliniek in Duitsland. "Daar kwam ik in aanmerking voor een speciale immuuntherapie, die bij andere patiënten al goede resultaten heeft geboekt."

Ze heeft inmiddels twee behandelingen in de Duitse kliniek gehad, maar het grote probleem is geld: de totale behandeling zal ruim 150.000 euro kosten. "De zorgverzekeraar betaalt niets, en we zijn inmiddels zelf ook door onze reserves heen."

Crowdfunding

Eefje ziet de behandelingen in de Duitse kliniek als enige overlevingskans. Daarom zette ze een crowdfundingsactie op om zo het geld op te halen dat ze nodig heeft om de behandelingen te kunnen betalen. "We hebben tot nu toe al veel donaties gekregen, maar het is nog niet genoeg."

Door de behandelingen in Duitsland krijgt Eefje weer hoop. "Ik voel me sterk, maar het is ook dubbel. Eigenlijk wil ik me volledig storten op mijn gezondheid, maar het is nu een kwestie van geld of ik een kans krijg om te overleven."

'Luister naar je lichaam'

Eefje wil na wat haar is overkomen andere vrouwen waarschuwen. "Laat dat uitstrijkje altijd doen, het liefst zo snel mogelijk. Ik was met mijn 28 jaar vrij jong om baarmoederhalskanker te krijgen, maar ik ben zeker niet de enige. En als je ooit het gevoel hebt dat er iets mis is, luister dan naar je lichaam en trek aan de bel."

Om haar behandeling te bekostigen is Eefje een stichting begonnen. Op haar site zie je hoe je geld kunt doneren.

'Blijf altijd in gesprek met je behandelend arts'

Omdat er voor Eefje geen behandeling in Nederland mogelijk is, heeft ze nu alle hoop gevestigd op behandeling in een Duits ziekenhuis: het IOZK. Daar ondergaat ze een behandeling die specifiek op haar situatie is afgestemd, een combinatie van het 'Newcastle Disease Virus' en 'Dendritische cel therapie'. 

Deze behandeling is niet beschikbaar in Nederland. KWF Kankerbestrijding zegt daarover: "​In Nederland worden door de zorgverzekeraar alleen bewezen en effectieve behandelingen vergoed. Deze methode is vooralsnog niet op grote schaal bewezen." 

Daarnaast adviseert KWF: "Wat je als patiënt ook doet naast de reguliere zorg, blijf altijd in gesprek met je behandelend arts."

Meer op rtlnieuws.nl: