Ga naar de inhoud
Gezondheid

Revolutionair kastje aan pols kan levens redden in ziekenhuis

Radboud UMC krijgt de primeur Beeld © ANP

Het Nijmeegse Radboudumc heeft een nieuw apparaatje in gebruik genomen dat kan voorspellen hoe het met een patiënt zal gaan. Het gaat om een polskastje dat vijf vitale functies van patiënten continu in de gaten houdt. De informatie die daaruit komt, koppelt het ziekenhuis aan voorspellende software.

Het Radboudumc in Nijmegen is het eerste ziekenhuis met het nieuwe systeem. Met het kleine kastje aan de pols van de patiënt kunnen bloeddruk, hartritme, temperatuur, ademhalingsfrequentie en zuurstofopname constant in de gaten worden gehouden.

Door de nieuwe voorspellende software kunnen langzame veranderingen vele uren eerder worden opgemerkt. Dat is volgens het ziekenhuis pure winst en kan levens redden. "Dit moet leiden tot minder ongeplande opnames op de intensive care, verlengde opnameduur, reanimaties of zelfs overlijden van patiënten", zegt internist Bas Bredie.

Risicoscore

Hij is erg content met het apparaatje: "Op dit moment kost het zorgverleners nog veel tijd om alle geregistreerde metingen te bekijken en in samenhang te beoordelen. De software die we nu gebruiken en doorontwikkelen, neemt dat werk van de zorgverleners over en vertaalt de samenvatting ervan in een nieuwe risicoscore. Zo kan een achteruitgang in de gezondheidstoestand van een opgenomen patiënt eerder worden opgemerkt of voorspeld en kan behandeling eerder starten." 

De krant NRC volgde patiënt Frans Klink die al zo'n kastje om zijn pols heeft. Lees hier zijn verhaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore