Gezondheid

Preventieve hiv-remmers binnenkort deels vergoed

03 juli 2018 22:50 Aangepast: 03 juli 2018 23:35
Minister van Zorg Bruno Bruins Beeld © ANP Foto

De groep die het grootste risico loopt op besmetting met hiv, zou binnenkort het preventief slikken van hiv-remmers vergoed krijgen. Het gaat dan om mannen die seks hebben met mannen.

Dat melden bronnen aan onze Haagse redactie. Het officiële kabinetsbesluit wordt volgende week verwacht.

Minister Bruins van Medische Zorg volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Die adviseerde in maart al om hiv-remmers voor te schrijven aan ‘hoogrisico msm’ (mannen die seks hebben met mannen’). Daar zou goede medische begeleiding bij moeten. Ook moet na vijf jaar worden gekeken of de regeling goed werkt. 

Voorkomen

Voor het middel zou, net als de NIPT-test, onder voorwaarden subsidie worden verstrekt. Het zou dus niet in het basispakket komen. Aan welke voorwaarden je moet voldoen om de hiv-remmers te krijgen, is nog niet duidelijk.

Hiv-remmers, of PrEP is in Nederland al een aantal jaar verkrijgbaar en voorkomen dat je een hiv-infectie oploopt. Een pot met dertig pillen kost 48 euro en je neemt dagelijks een pil. 

Hoogrisicogroepen

Jaarlijks komen er zo'n achthonderd hiv-geïnfecteerden bij in Nederland. In tweederde van de gevallen gaat het om mannen die seks hebben met mannen. De Gezondheidsraad verwacht dat PrEP bij een prijs tussen de veertig en vijftig euro per maand kosteneffectief of zelfs kostenbesparend zal zijn voor hoogrisicogroepen die het middel trouw slikken.

Met de juiste medicijnen is hiv een (ernstige) chronische ziekte. Als hiv onbehandeld blijft, kan het zich ontwikkelen tot aids, waaraan je kunt overlijden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore