Gezondheid

Vorig jaar veel meer zelfdodingen onder tieners

03 juli 2018 00:00 Aangepast: 03 juli 2018 11:06
Beeld © RTL Nieuws

Het aantal zelfdodingen onder tieners neemt hard toe. Vorig jaar is het aantal zelfmoorden in die groep bijna verdubbeld, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het totaal aantal zelfdodingen bleef ongeveer stabiel. Maar bij de groep tussen de 10 en 20 jaar is er een heel ander beeld.

In 2017 pleegden 81 jongens en meisjes in de tienerleeftijd zelfmoord. Bijna twee keer zoveel als een jaar eerder, toen waren het er 48.

ZIE OOK: Lisette werkt bij de zelfmoordpreventielijn: 'Soms zijn ze al onderweg om het te doen'

"Dat is enorm. Daar zijn we ook van geschrokken", zegt Judith de Heus van 113 Zelfmoordpreventie. "We maken ons al langer zorgen over tieners die aan zelfmoord denken. Wat de oorzaak precies is moeten we nog uitzoeken."

Juiste hulp vinden

Het is vooral de vraag of jongeren de juiste hulp krijgen. Er wordt gekeken of jongeren de jeugdzorg wel weten te vinden. Een ander aspect is social media. Daar zien jongeren veel over zelfmoord.

"Wat we wel weten is dat als je veel methoden of verhalen ziet, dat bij anderen copycatgedrag kan oproepen. En dat zie je vooral bij jongeren. Daar maken we ons wel zorgen over."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

'Dit was niet nodig geweest'

De 19-jarige Ximena pleegde zelfmoord door een 'zelfmoordpoeder' in te nemen. Haar ouders zijn woedend op de Coöperatie Laatste Wil, dat het middel promoot.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore