Gezondheid

Dure medicijnen tegen zeldzame ziekten hebben weinig of geen effect

02 juli 2018 06:05 Aangepast: 02 juli 2018 08:29
Beeld © ANP

Peperdure medicijnen tegen zeldzame ziekten werken vaak niet. Dat zegt onderzoeker Yvonne Schuller van het Amsterdam UMC in Trouw.

Ze keek naar medicijnen tegen zeldzame kankers en stofwisselingsziekten. Die geneesmiddelen kosten een vermogen, zijn getest en goedgekeurd, maar ze laten bij een groot deel van de ziekten geen effect zien.

Overlevingskans niet vergroot

Schuller ontdekte dat vier op de tien medicijnen tegen zeldzame tumoren de overlevingskansen niet leken te vergroten, als ze op de markt waren. Voor medicijnen tegen stofwisselingsziekten was zelfs van 62 procent onduidelijk of er effect was.

Het onderzoek naar deze geneesmiddelen is moeilijk en duur, omdat er zo weinig patiënten zijn en de ziekten te ingewikkeld zijn om in een paar jaar vast te stellen of de medicijnen aanslaan. Patiënten dragen bovendien de ziekte hun hele leven mee, waardoor medicijnonderzoek vaak niet meer is dan een momentopname.

Voor haar onderzoek sprak Schuller met klinisch experts en patiënten en bekeek ze wetenschappelijke evaluaties in samenwerking met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Vijf vragen over darmkanker:

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker die er is. Maar, er is nog heel weinig over bekend. Artsen roepen daarom op tot veel meer onderzoek. Een van hen is professor Miriam Koopman, internist en oncoloog van UMC Utrecht. Zij beantwoordt vijf vragen over de ziekte.
`