Gezondheid

Diabetespatiënten willen meetapparaatje in basispakket

30 juni 2018 14:52 Aangepast: 30 juni 2018 22:20
Een meisje gebruikt het apparaatje.

Een sensor in de arm waarmee diabetici zonder te hoeven prikken hun glucosewaarde kunnen meten. Diabetespatiënt Mike de Wit heeft zo'n apparaatje en voert actie om deze sensor in het basispakket te krijgen. "De kwaliteit van mijn leven is zo verbeterd."

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar ongeveer 1200 bij.

Prikken

Tussen de 250.000 en 300.000 mensen moeten dagelijks minimaal een paar keer per dag hun bloedsuikerwaarden meten. Die waarde mag niet te hoog zijn, maar ook niet te laag. De meeste mensen meten het door zichzelf in hun vinger te prikken en een druppeltje bloed op een monstertje te doen. 

Dat kan ook anders en handiger, vinden diabetici. Met een apparaatje, zo groot als een twee-euromunt, dat patiënten twee weken lang bij zich dragen en continu de waarden meet. Patiënten hoeven dan niet meer eindeloos te prikken.

De FreeStyle Libre (FSL) heet-ie. De glucosesensor van fabrikant Abbott kwam in 2014 op de markt. De meeste patiënten, op bepaalde groepen na zoals kleine kinderen en zwangere vrouwen, moeten het apparataatje nu nog zelf betalen: zo'n 1600 euro per jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Mike de Wit heeft de sensor

'Wereld van verschil'

Een van de mensen met zo'n apparaatje is de 53-jarige buschauffeur Mike de Wit. De diabetespatiënt is een actie gestart om de sensor in het basispakket te krijgen voor alle diabetici. 

Mike kreeg in 1999 diabetes type 2. Hij heeft jarenlang moeten prikken. "Vier keer per dag", vertelt Mike. Hij is erg postief over het apparaatje. "De sensor zit twee weken lang op mijn huid en meet continu mijn bloedsuikerspiegel, via een dunne vezel in zijn huid. Veel betrouwbaarder dan een paar keer per dag prikken. "

Miniatuurvoorbeeld

De Freesyle Libre, Foto: Diabetes fonds

Eindeloos verschil

De sensor is een wereld van verschil, vindt hij. "Toen ik nog moest prikken heb ik weleens mijn bus aan de kant moeten zetten. Dan had ik niet goed door dat mijn waarden te ver waren teruggelopen. Nu ik het continu in de gaten kan houden, overkomt me dat niet meer."

Zijn actie om het apparaatje vergoed te krijgen, heeft al de steun van de Diabetesvereniging Nederland en verzekeraar Zilveren Kruis. Nu de minister nog. Het Zorginstituut moet de minister hierover advies geven. De verwachting is dat dat ergens aan het eind van dit jaar klaar is.

Momenteel hebben 1300 diabetespatiënten als experiment de sensor. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis is de trekker van dit experiment. De eerste resultaten zijn positief, maar het Zorginstituut wil eerst dit onderzoek en andere onderzoeken afwachten.

Wat er bij een hypo met je gebeurt:

Wat een hypo is en wat je er aan kan doen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Juf moet diabeteskind helpen: 'Je kunt ze niet in de steek laten'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore