Ga naar de inhoud
Gezondheid

Levensgevaarlijke schimmels rukken op, onderzoekers slaan alarm

Er komen steeds meer gevaarlijke schimmels bij die slecht of zelfs helemaal niet te behandelen zijn. (archieffoto)

Steeds vaker duiken er schimmels op die een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid. Sommige zijn zelfs dodelijk. Onderzoekers luiden de noodklok: "Er gaan gezonde mensen dood aan schimmels."

Wereldwijd overlijden er tegenwoordig al meer mensen aan ernstige schimmelinfecties, dan aan borstkanker, malaria of hiv blijkt uit de meest recente cijfers. En er komen steeds meer gevaarlijke schimmels bij die slecht of zelfs helemaal niet te behandelen zijn.

Nederlandse onderzoekers maken zich zorgen. Hun oproep: er moet veel meer aandacht komen voor het groeiende probleem van schimmels.

Dodelijk

Een miljard mensen per jaar heeft wereldwijd last van schimmels. De meest voorkomende is voetschimmel. Die is onschuldig, maar er bestaan ook heel ernstige soorten schimmelinfecties. Daar overlijden wereldwijd jaarlijks anderhalf miljoen mensen aan.

Nederlandse deskundigen maken zich zorgen over het oprukken van twee ernstige schimmelsoorten: de aspergillus fumigatus en de candida auris. 

Longschimmel

In ons land rukt de aspergilles fumigatus snel op. Dat is een schimmel die in de longen gaat zitten. Per jaar krijgen zo'n 600 mensen deze schimmel, vooral mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld vanwege kanker. ​

Maar ook bij verder gezonde mensen die griep hebben, wordt de schimmel de laatste jaren gevonden. "Zo'n 16 tot 20 procent van de grieppatiënten die op de Intensive Care belanden, krijgt aspergillus", zegt Paul Verweij, arts-microbioloog van het Radboud UMC. "De kans om te sterven aan deze schimmel is 30 procent. Een zorgelijke ontwikkeling."

Miniatuurvoorbeeld
De aspergilles fumigatus

Grote uitbraak

Wereldwijd zijn er grote zorgen over het oprukken van de candida auris. Dat is een gist die zich als een bacterie gedraagt en zich heel snel kan verspreiden. De schimmel kan bloedvergiftiging veroorzaken en is lastig te behandelen. Dertig procent van de patiënten overlijdt.

Microbioloog Ferry Hagen licht toe: "Candida auris zien we bij mensen die in het ziekenhuis op de intensive care liggen. Eenmaal in het ziekenhuis krijg je de schimmel bijna niet meer weg. Er is dan een groot risico op een uitbraak."

Recent is er een grote uitbraak geweest in Spanje. Vorig jaar was er nog een in Engeland en ook Zuid-Oost Azië heeft last van grote uitbraken gehad. In Nederland is er zover bekend één persoon met deze schimmel behandeld. Diegene had de schimmel in het buitenland opgelopen.

Schimmels

  • Een miljard mensen per jaar heeft last van schimmels.
  • De meest voorkomende soort is voetschimmel maar er bestaan ook hele ernstige soorten schimmelinfecties.
  • Daar overlijden wereldwijd jaarlijks anderhalf miljoen mensen per jaar aan.
  • Deskundiges maken zich momenteel vooral zorgen over het oprukken van 2 ernstige schimmelsoorten; aspergillus fumigatus, die tot longproblemen kan zorgen. En candida auris, wat tot bloedvergiftiging kan leiden.
  • Candida auris is tot op heden pas 1 keer voorgekomen in Nederland. 
  • Aspergillus Fumigatus treft naar schatting 600 patiënten per jaar in Nederland. Het gaat dan eigenlijk altijd om mensen die al een verminderde weerstand hebben.
  • De sterfte onder mensen die aspergillus fumigatus oplopen is ongeveer 30 procent. 

Steeds meer resistent

Volgens de onderzoekers zijn steeds meer schimmels resistent tegen anti-schimmelmedicatie: zogenoemde azolen. Dat komt omdat azolen heel veel worden gebruikt, bijvoorbeeld als bestrijdingsmiddel in de landbouw. Steeds meer schimmels zijn daardoor moeilijker te behandelen.

Vanwege die groeiende resistentie is ons land het eerste ter wereld dat de behandeling van schimmels heeft aangepast. De behandeling van azolen wordt gecombineerd met een tweede middel voor het geval de schimmel resistent.

'Meer aandacht'

Paul Verweij vindt dat er meer aandacht voor het gevaar van schimmels moet komen. "Schimmelinfecties worden niet gezien als een risico voor de volksgezondheid. Dat is niet terecht. Dat we de richtlijn nu hebben moeten aanpassen is tekenend. We falen in het terugdringen van de resistentie."

Levensgevaarlijke schimmel beheerst leven Stefani (19):

Steeds vaker duiken er nieuwe schimmels op, die een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Bij de 19-jarige Stefani zit het in haar hersenen. "Tot nu toe is die schimmel niet te stoppen."

Meer op rtlnieuws.nl
Steeds meer schimmels rukken op