Gezondheid

Automobilisten, pas op met hitte: uitdroging heeft hetzelfde effect als dronkenschap

29 juni 2018 14:07 Aangepast: 30 juni 2018 11:00
Een Duits koppel probeert het beste van de file te maken. Beeld © EPA

De komende week blijft het rond de 30 graden in Nederland. Heerlijk natuurlijk, maar voor automobilisten is het opletten geblazen. Uitdroging kan namelijk voor bestuurdersfouten zorgen, zoals net te laat remmen of per ongeluk de berm insturen met je auto.

Door te weinig water drinken kun je zelfs net zo veel bestuurdersfouten maken als mensen die onder invloed rijden. Dat concludeerden onderzoekers van de Britse Loughborough-universiteit eerder op basis van een tweedaagse test met rijsimulatoren. Mensen die genoeg water hadden gedronken, veroorzaakten tijdens deze tests 47 ongelukken. Voor bestuurders die uitgedroogd waren, was dit ruim het dubbele: 101. Een aantal dat vergelijkbaar is voor mensen die onder invloed zijn van drank en drugs.

Niet fit

Veilig Verkeer Nederland (VVN) denkt ook dat uitdroging tot vermindering in rijcapaciteiten leidt. "Als je niet fit bent, rij je minder goed", zegt een woordvoerder. "Daarom adviseren we ook om goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent goed eten en drinken en om de twee uur even stoppen."

Vooral bij lange ritten is dit belangrijk, waaschuwt VVN. "Als je met de auto op vakantie gaat, is het noodzaak goed voorbereid van huis te gaan. Zeker met dit warme weer. Want uitdroging ligt dan inderdaad op de loer."

30 graden

Een waarschuwing voor automobilisten dus, want het blijft nog minstens een week rond de 30 graden in Nederland. Drink daarom op tijd, adviseren de onderzoekers. Bij een droge mond of dorst is uitdroging eigenlijk al aan de orde. Andere symptomen? Hoofdpijn, honger, donkere urine, kringen onder de ogen, vermoeidheid, een slechte adem, droge huid en verminderde concentratie.

Een extra glas water drinken voordat je het huis verlaat en een fles water mee voor onderweg kan de kans op een ongeluk fors verkleinen, aldus de onderzoekers.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore