Lees dit voor je op vakantie gaat

Vakantie: neem souvenirs mee terug, geen exotische ziekte

05 juli 2019 13:27 Aangepast: 05 juli 2019 18:33
Vakantiestress op Schiphol. Beeld © ANP (Archieffoto)

Je kunt het je nog bijna niet voorstellen, maar over een week of vijf kom je waarschijnlijk alweer terug van vakantie. Wat gebruinder, lekker uitgerust en hopelijk zonder een enge ziekte. Want elk jaar zijn er weer reizigers die de risico's van bijvoorbeeld hondsdolheid onderschatten.

Hoeveel mensen dat zijn, dát is lastig te zeggen. "Bij het Amsterdam UMC komen jaarlijks zo'n 170.000 mensen langs voor advies, inentingen en malariapillen", zegt Martin Grobusch, hoogleraar tropische geneeskunde en reizigersgeneeskunde. "Tussen de 1600 en 1700 komen ziek terug. Maar er zit niet noodzakelijkerwijs veel overlap tussen deze groepen."

Het is dus lastig te zeggen welke mensen het risico op een exotische ziekte onderschatten. Wat Grobusch wel kan zeggen, is dat de cijfers de afgelopen jaren relatief stabiel zijn gebleven. En, zegt hij, er zijn ziekten waar mensen zich in toenemende mate bewust van zijn én ziekten die de speciale aandacht houden in de Nederlandse gezondheidszorg. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Insecten

"Ziekten als dengue, zika en chikungunya worden door insecten overgedragen. De risico's op deze ziekten nemen wereldwijd nog toe. Het zijn ziekten waarvan ik verwacht dat we ze in de toekomst vaker gaan zien in Nederland. Goed insmeren met een insectwerend middel is het devies." Omdat deze ziekte veelal 's nachts wordt overgedragen, is het verstandig onder een klamboe te slapen.

Deze infectieziekte wordt overgedragen door muggenbeten en is nog een groot thema in het advies aan reizigers. "De ziekte komt nog vaak voor. Wel proberen we minder vaak pillen voor te schrijven, zeker in de gebieden waar niet een hoog risico geldt."

Hondsdolheid

Waar bovenstaande ziekten vooral voorkomen in landen in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azié, geldt voor rabiës dat het ook in bijvoorbeeld Turkije en Griekenland kan voorkomen. Grobusch noemt het een bijzondere ziekte. "In de afgelopen acht jaar zijn we hier in Amsterdam drie mensen verloren aan rabiës. We krijgen bijna wekelijks meldingen van mensen die denken contact te hebben gehad met een rabide dier, zoals honden, apen en vleermuizen."

"Aan de ene kant: het absolute risico dat je deze ziekte oploopt is superlaag. Mensen vragen zich dan ook af: waarom zou ik twee dure vaccinaties halen als de kans dat ik het oploop zo klein is?" Het antwoord daarop is even simpel als eng: áls je ziek wordt, bijvoorbeeld na een beet of lik van een besmette hond, ben je kansloos. "Dan kunnen we alleen je sterven minder moeilijk maken."

Hij benadrukt nog maar eens hoe belangrijk het is om je tegen hondsdolheid te beschermen, ook en juist als je met kinderen op reis gaat. "Wordt niet één van die 60.000 mensen die jaarlijks eraan overlijdt."

Kinderziekten

Dan zijn er nog ziekten die niet echt exotisch klinken en waar veel mensen überhaupt niet aan denken als ze op vakantie gaan. Grobusch: "Het risico op mazelen neemt wereldwijd toe, ook in Europa. Check dus goed of je tegen dit soort kinderziekten bent ingeënt."

Is het zinvol om je standaard te laten onderzoeken op exotische ziekten als je op vakantie bent geweest naar een risicoland? "Het is zinvoller om van tevoren te overleggen met je huisarts of bij de GGD waar je heen gaat. Laat je informeren over de risico's en haal eventueel vaccinaties. Dat is goedkoper dan je achteraf laten onderzoeken."

Grobusch noemt hier twee uitzonderingen op. "Er zijn ziekten met een lange incubatietijd en ziekten die zich niet rechtstreeks als ziekte voordoen." Hiv bijvoorbeeld, en bilharzia, een wormziekte die je in stilstaand water kunt oplopen. "Als je vermoedt dat je zo'n ziekte hebt opgelopen, is het zeker zinvol om je na je vakantie te laten screenen."

Vaccineren voordat je op reis gaat

  • Voor veel landen in bijvoorbeeld Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en het Caribische gebied adviseert de GGD vaccinaties. Soms zijn die prikken zelfs verplicht. Zo geldt voor veel landen een vaccinatieplicht tegen gele koorts, om te voorkomen dat de ziekte het land in komt.
  • Per land verschilt het tegen welke en hoeveel ziektes je kunt worden ingeënt.
  • De vaccins kunnen geheel of gedeeltelijk worden vergoed, afhankelijk van je zorgverzekeraar.

Hondsdolheid is bijna altijd dodelijk

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`