Ga naar de inhoud
Gezondheid

In dit ziekenhuis kiezen veel meer vrouwen voor borstreconstructie (en dit is waarom)

Het Antoni van Leeuwenhoek, gespecialiseerd in de behandeling van kanker, in Amsterdam. Beeld © ANP

In het Antoni van Leeuwenhoek kiezen veel meer vrouwen voor een borstreconstructie na een behandeling voor kanker dan in andere ziekenhuizen. Volgens het Amsterdamse ziekenhuis, gespecialiseerd in de behandeling van kanker, ligt dat mogelijk aan de manier van voorlichting.

Na een amputatie vanwege borstkanker kiest slechts 25 procent van de Nederlandse vrouwen voor een borstreconstructie. In het Antoni van Leeuwenhoek ligt dat percentage op 77 procent, blijkt uit nieuwe gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie.

Antoni van Leeuwenhoek is verbaasd over de cijfers. Het ziekenhuis zegt dat het noodzakelijk is dat patiënten beter worden voorgelicht.

Duidelijke informatie blijkt cruciaal voor keuze

Als een patiënt duidelijke informatie krijgt, is de kans dat een patiënt kiest voor directe reconstructie veertien keer zo groot, bleek uit eerder onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland. Voor dat onderzoek werden patiënten die een borstkankeramputatie ondergingen gevraagd naar hun ervaring bij het wel of niet laten uitvoeren van een directe reconstructie.

De voordelen van directe borstreconstructie zijn 'enorm' in zowel lichamelijk als psychisch opzicht, aldus het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Een reconstructie is niet nadelig voor de behandeling en de overlevingskansen. Het heeft geen effect op het wel of niet terugkomen van borstkanker. "Er is minder confrontatie met de ziekte en het verlies van de borst."

Anouk vraagt om meer aandacht voor deze behandeling:

Anouk liet een directe borstreconstructie doen na haar operatie en startte een stichting om meer aandacht te vragen voor de behandeling.

'Onwetendheid belangrijkste oorzaak'

"Het is verbazingwekkend dat het percentage vrouwen dat een directe reconstructie ondergaat zo laag is", zegt plastisch chirurg Leonie Woerdemann. "Onwetendheid lijkt hiervan de belangrijkste oorzaak."

Vorig jaar kregen 17.000 vrouwen de diagnonse borstkanker. 6000 van hen ondergingen een borstamputatie.

Directe reconstructie niet voor iedereen beste oplossing

Borstkankervereniging Nederland benadrukt ook dat een directe reconstructie niet per definitie voor iedereen de beste oplossing is. Voor vrouwen die hiermee spelen, hebben zij een website opgericht met betrouwbare informatie over alle mogelijkheden voor vrouwen die te maken krijgen met borstkanker.

Wat kanker doet in een lichaam

Het is doodsoorzaak nummer één: kanker. Maar wat is het eigenlijk? Wat doet kanker in een lichaam?

Meer op rtlnieuws.nl: